Menu
Flere medier ble onsdag felt i PFU. Foto: Javad Parsa / NTB

Flere medier felt i PFU

Flere mediehus ble onsdag felt i PFU onsdag. Fædrelandsvennen ble felt etter en artikkel om Jehovas vitner, mens Nettavisen ble felt for utydelig merking av betalt innhold.

Av NTB | 26.04.2023 15:04:15

Kultur og underholdning: Ni saker, to av dem unntatt offentlighet, lå på bordet da Pressens Faglige Utvalg (PFU) møttes til sitt aprilmøte onsdag.

NRK, Nettavisen og Subjekt var blant mediene som var klaget inn. Det var også Fædrelandsvennen, som ble felt for brudd på to punkter i Vær varsom-plakaten for en artikkel om Jehovas vitner, skriver Medier24.

Det var trossamfunnet selv som hadde klaget inn Fædrelandsvennen for artikkelen «Krever svar fra Jehovas vitner», samt en lederartikkel med tittel «Faren for maktmisbruk».

PFU kom fram til at avisen bryter med god presseskikk på punkt 3.2 og 4.14 i Vær varsom-plakaten for nyhetsartikkelen, men ikke lederartikkelen. Punkt 3.2 innebærer at man skal være kritisk til valg av kilder og kontrollere at opplysninger som gis er korrekte, mens 4.14 går på krav om samtidig imøtegåelse.

Jehovas vitner mente Fædrelandsvennen publiserte feilaktige anklager, og at de ikke tok tilstrekkelig forbehold. I tillegg mente de at de ikke ble forelagt de konkrete anklagene før publisering, slik at de ikke fikk mulighet til samtidig imøtegåelse.

Ifølge klager er «Oddstips» og «Sportspill» kommersielle artikler som fremstår som journalistikk, men som for den vanlige leser er vanskelig å skille fra det øvrige, redaksjonelle stoffet, skriver Journalisten.

Nettavisen ble felt for brudd på punkt 2.6 i Vær-varsom-plakaten – punktet går ut på at skillet mellom journalistisk og betalt innhold skal være tydelig for leseren.

Nettavisen avviser brudd på god presseskikk og sier at de forholder seg til etablert bransjepraksis når det kommer til merking av kommersielt innhold. De mener saker som er produsert internt i den kommersielle avdelingen til Nettavisen kan merkes annerledes enn betalte annonser fra Norsk Tipping, skriver Kampanje.

Sognepresten opplevde NRKs omtale krenkende, og mente det handlet om en personalsak som ikke hadde noe i offentligheten å gjøre – og saken endte onsdag med fellelse i PFU.

Også Kystmagasinet ble felt på Vær Varsom-plakatens punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse, skriver Medier24.

Magasinet publiserte en nyhetsartikkel og et debattinnlegg som inneholdt anklager mot inspektører i Fiskeridirektoratet om at fiskere skal ha følt seg utsatt for trusler.

PFU mener også Oppland Arbeiderblad har brutt god presseskikk etter at avisen i fjor høst publiserte tre artikler om en alvorlig dyretragedie med funn av mange døde og vanskjøttede katter.

De ble klaget inn for to artikler i en artikkelserie om en lærer som varslet mot en rektor og to administrativt ansatte i Trondheim kommune. En rapport avviste varslerens anklager. Klager er enkemann til rektoren som det ble varslet mot.

Varsleren skal ha kommet med det som kan oppfattes som indirekte anklager mot den avdøde rektoren, til tross for at granskingsrapporten i stor grad frikjente skolen. Subjekt lot dermed sin eneste kilde komme med nye beskyldninger mot en person som ikke lenger var i stand til å forsvare seg.

Nettavisen ble på sin side felt for utydelig merking av betalt innhold fra Norsk Tipping og Rikstoto. Det var nettkasinooperatøren Kinder Group, som eier tjenester som Unibet, som klaget inn saken.

NRK ble felt på punkt 4.14 etter et innslag i Dagsnytt 18. Det var Legatum Publishing som klaget for det de mener er brudd på samtidig imøtegåelse. De ble også felt etter sin sak om en sogneprest skal ha bedt biskopen i Møre «om økonomisk fallskjerm» for å slutte.

Subjekt ble felt på to punkter i Vær varsom-plakaten, 4.1 om saklighet og omtanke og 3.2 om kildekritikk og opplysningskontroll.

(©NTB)

Flere nyheter: