Menu
Turister i Paris søker ly fra solen. Foto: Christophe Ena / AP / NTB

Flere døde i hetebølgen i Sør-Europa

Det er bekreftet dødsfall i både Frankrike, Spania og Italia som følge av hetebølgen. Flere steder gjøres det tiltak for å verne dem som jobber utendørs.

Av NTB | 02.07.2025 21:34:01

Medisin og helse: To bønder mistet onsdag livet da kjøretøyet de satt i, krasjet mens de forsøkte å flykte fra en brann i Catalonia, ifølge spanske myndigheter.

Brannen som brøt ut tirsdag og nå herjer over 65 kvadratkilometer, er den største som noensinne er registrert i regionen, opplyser brannvesenet.

14.000 mennesker er berørt av flammene, og to brannkonstabler er skadet i slukkingsarbeidet. De neste dagene er det meldt rundt 40 grader og knusktørt flere steder i Spania.

Frankrike har registrert den nest varmeste junimåned siden målingene startet i 1900. Mer enn 300 personer har blitt behandlet av nødetatene, heter det i en uttalelse.

Det er tidligere meldt at to personer døde i Besancon tirsdag – en hjemløs mann og en fabrikkarbeider.

– Det er for tidlig å vurdere situasjonen. Vi trenger noen dager for å få oversikt over konsekvensene av hetebølgen, sa helseminister Cathrerine Vautrin til fransk TV, ifølge Le Monde.

Ekstrem varme kan forårsake dehydrering, muskelkramper, hodepine og kvalme. Den mest alvorlige risikoen er heteslag, som kan føre til død, spesielt hos sårbare personer som eldre mennesker eller kronikere.

Italienske myndigheter, næringsliv og fagforeninger har derfor undertegnet en protokoll om beskyttelse av arbeidere som jobber utendørs, mot eksponering av hete.

Tiltakene innebærer blant annet endret arbeidstid for å unngå de varmeste tidene på dagen, spesielt for dem i landbruket og byggenæringen.

Onsdag ble det utstedt farevarsler for 17 italienske byer. Økningen i bruk av klimaanlegg har i tillegg anstrengt strømnettet og forårsaket periodiske strømbrudd, blant annet i Firenze.

– Hvis du legger deg ned et sted for å hvile og sovner i solen, kan det faktisk hende at du dør av varmen, sier Barbara Breuer fra Berlins bymisjon.

Hun anslår at mellom 8000 og 10.000 mennesker i den tyske hovedstaden står uten husly.

I Sveits er en av de to reaktorene ved atomkraftverket Beznau stengt ned for å forhindre sterk oppvarming av elven Aare. Det ville fått konsekvenser for dyrelivet og økosystemet, opplyser operatøren Axpo.

I Frankrike har to mennesker dødd av varmerelatert sykdom, opplyser myndighetene. Samtidig presiseres det at det er for tidlig å si noe om det endelige antallet.

I Italia har det så langt blitt registrert to varmerelaterte dødsfall på strendene på Sardinia. Tidligere i uken døde en bygningsarbeider under asfaltering av en parkeringsplass i Bologna.

Varmen skaper også utfordringer lenger nord i Europa. I Berlin har mange hjemløse forsøkt å få et pusterom på hospitser og matsentraler for å slippe unna de drøyt 35 gradene i byen.

(©NTB)

Flere nyheter: