Flåttsesongen er i gang: – Nå bør flere vurdere vaksine
En mild vår har ført til tidlig flåttaktivitet mange steder i landet. Nå advarer Frende Forsikring og anbefaler vaksine mot TBE-viruset for dem som ferdes i utsatte områder.
Flått: – Vi vet at både mennesker og dyr allerede har blitt bitt. Med den milde våren vi har hatt, er det ikke overraskende at flåtten er tidlig ute, sier rådgivende lege Helge Skjerven i Frende Forsikring.
TBE-viruset smitter umiddelbart
TBE, også kjent som skogflåttencefalitt, kan gi alvorlige infeksjoner i hjernen og nervesystemet. Viruset overføres med en gang flåtten biter, og det finnes ingen behandling – bare forebygging gjennom vaksine. Ifølge Folkehelseinstituttet var det 112 meldte TBE-tilfeller i 2023, en økning på over 30 prosent fra året før. Områdene med størst utbredelse er langs Sørlandskysten og Østlandet.
Også flere rammes av borreliose
Borreliose, en annen flåttbåren sykdom, øker også. I 2021 ble det registrert 536 tilfeller i Norge, med høyest forekomst i Vestland og Agder. Denne sykdommen smitter etter at flåtten har sittet på huden en stund, og gir ofte utslett som sprer seg fra bittstedet. Ubehandlet kan den gi alvorlige plager i ledd, nervesystem og hjerte.
Flest redde i Sør-Norge
En ny Norstat-undersøkelse viser at frykten for flått er størst i de mest utsatte områdene. I Vestfold, Østfold og Agder oppgir over én av fire at de er bekymret.
Slik unngår du flåttbitt
Frende anbefaler å unngå høyt gress og kratt, bruke dekkende klær og sjekke både seg selv og kjæledyr etter turer i naturen. Vask av klær på høy temperatur og bruk av insektsmidler kan også redusere risikoen.
– Å vaksinere seg er en god idé hvis du oppholder deg mye ute i områder med kjent TBE-utbredelse, sier Helge Skjerven.