Menu
Britenes finansminister Jeremy Hunt holder fram sin røde budsjettkoffert på vei til Underhuset der han onsdag la fram et forslag til statsbudsjett. AP Photo/Frank Augstein)

Finansministeren: Storbritannia unngår resesjon i år

Storbritannia unngår resesjon i år, og inflasjonen vil falle kraftig, sa finansminister Jeremy Hunt da han la fram sitt forslag til statsbudsjett.

Av NTB | 15.03.2023 14:04:11

Politikk: Etter å ha tatt den tradisjonsrike gåturen fra Downing Street med den røde budsjettkofferten i hånden, la Hunt fram sitt budsjettforslag i Underhuset onsdag.

Da kunne han fortelle at det britiske budsjettilsynet OBR forventer at inflasjonen vil falle fra 10,7 prosent til 2,9 prosent før utgangen av året, og at Storbritannia unngår resesjon i år.

Det har blitt spådd at landet ville havne i resesjon som følge av den rekordhøye inflasjonen og økte energipriser som følge av krigen i Ukraina.

OBR mener likevel at den britiske økonomien vil krympe 0,2 prosent, før en økning på 1,8 prosent i 2024.

Tilsynet anslår også at reallønnen faller 5,7 prosent far 2022 til 2024. Det er en lavere nedgang enn de anslo i fjor høst, men er likevel den største nedgangen siden målingene begynte for 60 år siden.

– Det er den største endringen i velferdssystemet vårt på et tiår, sa Hunt.

Budsjettet dreier seg i stor grad om å få folk tilbake i arbeid.

30 timer gratis barnehage for barn fra og med ni måneder er blant tiltakene. Dette vil redusere barnehageutgifter for småbarnsfamilier med nesten 60 prosent, ifølge Hunt.

For barnehagene øker støtten fra 204 millioner pund i september i år til 288 millioner pund til neste år. Det er en økning på 30 prosent. Barnefamilier får dessuten økt barnetrygd.

Dette er en av de største støttepakkene i Europa og tilsvarer 3.000 pund per husholdning, sa Hunt ifølge The Guardian.

Hunt lover dessuten at pristaket på strøm forblir på 2.500 pund de neste tre månedene. Selskapsskatten økes fra 19 til 25 prosent.

Blant andre tiltak er 11 milliarder pund til forsvaret de neste fem årene. Det tilsvarer 2,25 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP), og målet er å nå 2,5 så snart den økonomiske situasjonen tillater det, ifølge Hunt.

Dermed vil Storbritannia være over Nato-målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar.

Hunt har derfor vært forsiktig med å bruke offentlige midler eller øke lønninger. På grunn av færre kostnader, økte inntekter og utsikter til økonomisk vekst kan regjeringen imidlertid ha mer penger i kassa enn ventet.

Den uavhengige tenketanken National Institute of Economic and Social Research anslår at regjeringen kan bruke 166 milliarder pund og fortsatt nå målene sine.

Oppstusset til tross, Hunts mål er å fremstå så kjedelig som mulig.

Årsaken er tidligere statsminister Liz Truss’ fremlegging av et minibudsjett i oktober i fjor. Det inneholdt flere skattekutt uten noen plan for hvordan de skulle finansieres og sendte markedene og den britiske økonomien ut i en storm. Daværende finansminister Kwasi Kwarteng fikk sparken etter vel fem uker i jobben, og til slutt måtte også Truss gå av.

Hun fikk dermed den tvilsomme æren av å være den kortest sittende statsministeren i Storbritannia.

Hunt lovet også en overhaling av velferdssystemet for å lette et presset arbeidsmarked. Uføre skal nå kunne jobbe uten å miste stønad.

Regjeringens tiltak for å takle levekårskrisen i Storbritannia i år og til neste år har en kostnad på 94 milliarder pund.

Foruten å få folk i arbeid er regjeringens mål å halvere inflasjonen i løpet av året, i tillegg til å redusere gjelden og skape økonomisk vekst.

Hunt mottok både høylytte protester og støtterop under fremleggelsen i Underhuset, og speaker Lindsay Hoyle måtte flere ganger be om «order», altså ro i salen.

(©NTB)

Flere nyheter: