Menu
Forskere fra Kreftregisteret ved Folkehelseinstituttet har sjekket om lovende resultater fra kliniske studier står seg når lungekreftpasienter behandles med immunterapi i klinisk praksis. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Immunterapi gjør at flere lungekreftpasienter lever lengre

Ny forskning viser at lungekreftpasienter som behandles med immunterapi, i snitt lever lenger enn pasienter som fikk kun har blitt behandlet med kjemoterapi.

Av NTB | 05.11.2024 13:10:20

Sosiale forhold: Det viser ny forskning fra Kreftregisteret ved Folkehelseinstituttet (FHI), nylig publisert i tidsskriftet British Journal of Cancer.

– Vi ser at overlevelsen for alle lungekreftpasienter som får systembehandling øker i takt med innføring av immunterapi. Pasienter som får legemiddelet pembrolizumab, altså en type immunterapi, alene, eller i kombinasjon med kjemoterapi, har om lag 5 måneder bedre median overlevelse enn pasienter som fikk sin behandling med kjemoterapi før immunterapi ble innført, sier Helga Hektoen, førsteforfatter og post-doc ved Kreftregisteret.

Forskerne fra Kreftregisteret sjekket om de lovende resultatene fra ulike kliniske studier vedvarer når lungekreftpasienter behandles med immunterapi i klinisk praksis i Norge.

– Generelt ser vi at pasientene i vår studie lever kortere enn pasienter behandlet med immunterapi i kliniske studier. Det er som ventet, og er noe som i all hovedsak skyldes at pasienter som er med i kliniske studier, generelt er friskere enn pasienter behandlet i klinisk praksis, sier Hektoen.

Fram til 2016 fikk personer med denne typen kreft i hovedsak kjemoterapi. Deretter ble det i økende grad behandlet med immunterapi eller en kombinasjon av de to. Over 8000 pasienter med avansert ikke-småcellet lungekreft er blitt behandlet med systembehandling mellom 2012 og 2021, og det er dette forskerne henter dataene fra.

– Derfor er det veldig viktig å undersøke om disse nye legemidlene også fungerer like godt i klinisk praksis der «alle» pasienter får behandling, også de som er eldre og er mindre spreke, sier prosjektleder og seniorforsker Bettina Kulle Andreassen ved Kreftregisteret.

Hun sier slike data kan være gull verdt for å finne ut mer om akkurat hvilke pasienter som får effekt av medisinene.

Den mest aggressive formen for lungekreft, småcellet lungekreft, er fremdeles gjenstand for kliniske studier med immunterapi. På verdens største kreftkongress, ASCO-kongressen i juni, var tre av de fem studiene under hovedsesjonen lungekreftstudier. For første gang viste en immunterapi økt overlevelse ved småcellet lungekreft i begrenset stadium, med betydelig redusert risiko for død.

Immunterapi er gradvis blitt tatt i bruk i behandlingen av avansert ikke-småcellet lungekreft etter at kliniske studier med relativt friske lungekreftpasienter viste lovende resultater.

Immunterapi er nå en del av standardbehandlingen for en rekke avanserte kreftformer, etter lovende kliniske studier. De er imidlertid gjennomført på små utvalg av nøye utvalgte pasienter, ofte yngre og sprekere enn den gjennomsnittlige pasienten.

(©NTB)

Flere nyheter: