Menu
Den colombianske kunstneren Fernando Botero ser på sine egne verk på utstillingen «Art of Confrontation» på American University Museum i Washington i 2007. Maleriene fremstiller torturen i Abu Ghraib-fengselet. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB

Fernando Botero, «Latin-Amerikas Picasso», er død

Den colombianske billedkunstneren og skulptøren Fernando Botero er død, 91 år gammel. Han var særlig berømt for sine lekne skildringer av alvorlige temaer.

Av NTB | 15.09.2023 18:52:29

Kultur og underholdning: – Fernando Botero, maler av våre tradisjoner og mangler, maler av våre dyder, er død, skriver Colombias president Gustavo Petro i sosiale medier fredag.

Botero var regnet som Colombias mest berømte kunstner. Han var spesielt kjent for sine svulmende fremstillinger av både mennesker og dyr.

Boteros verker, som ofte besto av fyldige, fargerike og lettere surrealistiske former, var svært gjenkjennelige og enormt populære. Han malte politikere, dyr, helgener og scener fra egen barndom, konflikter og naturkatastrofer.

Botero ble født 19. april 1932 i Medellin. Som barn plasserte onkelen ham på en tyrefekterskole. Han ble ikke værende lenge der, men erfaringene ble med ham i kunsten.

Medellin har erklært en uke med sørgetid etter dødsfallet. Flere av hans verk er utstilt i byen, og de kommer til å «leve evig», sier ordfører Daniel Quintero.

Botero har selv fortalt at han var inspirert av skjønnhet, men også av urolighetene i hjemlandet som har vært herjet av væpnet konflikt i over 50 år.

I 1995 eksploderte en kraftig bombe som var plassert på Boteros skulptur «Fuglen» i Medellin. Rundt 30 mennesker ble drept. I 2000 ga Botero bort en kopi som han kalte «Fredsfuglen», som ble plassert ved siden av den ødelagte skulpturen i hjembyen.

Botero var blant de mestselgende kunstnerne i sin samtid. Men han ga bort mange av verkene sine, og eksperter anslår at Botero donerte bort kunst til en samlet verdi av over 2 milliarder kroner.

Botero hylles i colombianske medier som landets største kunstner gjennom tidene. 91-åringens datter Lina forteller at han døde i Monaco etter at han nylig fikk lungebetennelse.

– Han fortsatte å male til det siste, selv om han slet med Parkinsons sykdom som gjorde det vanskelig å gå og å kommunisere, forteller hun.

Selv på sine eldre dager jobbet han ifølge eget utsagn ti timer om dagen.

– Jeg jobber mer nå, kanskje fordi jeg vet at det er så lite tid igjen, sa Botero i et intervju med nyhetsbyrået AFP i 2012, året han fylte 80.

– Jeg tenker ofte på døden, og det gjør meg trist å skulle forlate denne verden og ikke kunne male mer. Jeg elsker det så mye, sa han.

Verkene har vært utstilt på museer og i offentlige rom i byer over hele verden, blant annet i Bogota, Madrid, Paris, Singapore og Venezia. Boteros store bronseskulpturer finnes i parker og bygninger i mange europeiske og latinamerikanske hovedsteder.

Botero ble tiltrukket av kunsten i ung alder, og allerede da han var 15 år, solgte han egne malerier av okser og matadorer i hjembyen. Etter sin første soloutstilling I Bogota på 1950-tallet, reiste han til Europa og jobbet og studerte i blant annet Madrid og Firenze. Videre gikk ferden til Mexico, og han bodde også i blant annet New York og til sist i Monaco.

På 2000-tallet laget Botero en serie malerier der han fremstilte torturen ved USAs Abu Ghraib-fengsel i Irak. Verkene var motivert av sjokk og sinne, fortalte han.

Botero – som fikk tilnavnet «Latin-Amerikas Picasso», var en lidenskapelig og utrettelig kunstner. Han produserte over 3000 malerier og 300 skulpturer.

(©NTB)

Flere nyheter: