Fem nasjoner ut mot IOC foran styremøte: – Oppfordrer sterkt til å revurdere planene
Regjeringene i Ukraina, Estland, Latvia, Litauen og Polen legger nytt press på IOC foran denne ukens styremøte. Der blir Russland-bråket tema.
Politikk: Mandag rykket de fem nasjonenes utenriksministre ut med en felles uttalelse rettet mot IOC-styremøtet som begynner i Lausanne tirsdag.
Der er beskjeden tydelig: Utestengelsen av russiske og belarusiske utøvere må videreføres. IOC har åpnet for at de to nasjonenes utøvere kan bli tatt inn i varmen igjen på visse vilkår.
«Det finnes ikke en eneste grunn til å gå bort fra eksklusjonsregimet IOC besluttet rundt russiske og belarusiske idrettsutøvere umiddelbart etter den russiske invasjonen i Ukraina for mer enn ett år siden. Vi er overbevist om at tiden ikke er inne for å vurdere å åpne en vei for at russiske og belarusiske idrettsutøvere kan få returnere til De olympiske leker uansett status», heter det i den felles uttalelsen.
Videre pekes det blant annet på at situasjonen for mange ukrainske idrettsutøvere fortsatt er svært vanskelig som følge av krigshandlingene.
Det er ventet at detaljer rundt de aktuelle vilkårene vil bli diskutert på styremøtet denne uken.
«Selv om IOC ikke har tatt noen endelige avgjørelser ennå, oppfordrer vi sterkt til å revurdere planene og gå tilbake til den opprinnelige velprøvde holdningen som støttes av det internasjonale samfunnet», heter det i mandagens felles uttalelse fra Estland, Latvia, Litauen, Polen og Ukraina.
Videre heter det at Russlands vei tilbake til idretten er «å avslutte angrepskrigen».
– Flesteparten av de russiske medaljene under Tokyo-OL ble vunnet av utøvere som har bånd til landets militære, uttaler den estiske utenriksministeren Urmas Reinsalu på Twitter.
FN-eksperten, som gir IOC råd i saken, uttalte seg om saken igjen søndag kveld. Da skrev hun på Twitter at selv russiske utøvere som har deltatt til krigshandlingene i Ukraina bør få konkurrere igjen.
Xanthaki skriver at russere og belarusere bør tas inn i varmen igjen så lenge de ikke har «anklager om krigsforbrytelser, folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigspropaganda» rettet mot seg. Har de ikke det, bør det åpnes for deltakelse i Paris-OL under nøytralt flagg og uten nasjonssymboler.
«Vi kan ikke holde alle menn som deltar i ulovlige kriger etter ordre fra landenes deres, ansvarlige. De som utfører forbrytelser, må vi imidlertid gjøre det med», skrev den greske advokaten.
Det er ikke kjent i hvilken grad Xanthakis råd blir styrende for det IOC kommer fram til tirsdag.
Norske myndigheter har vært tydelige på at tiden ikke er moden for å slippe opp på restriksjonene.
– Det er overhodet ingen ting som tilsier at IOC i det hele tatt bør tenke på å slippe til russiske og belarusiske idrettsutøvere på den internasjonale arenaen. Det tar vi rett og slett sterk avstand fra, sa kultur- og likestillingsminister Trettebergstuen til NTB i forrige måned.
Det internasjonale olympiske komité (IOC) har varslet at det skal ses på muligheten for å gi russiske og belarusiske utøvere adgang til å konkurrere som nøytrale og uten nasjonssymboler. OL-toppene vil også forsøke å nekte utøvere som «aktivt har støttet» Ukraina-krigen å konkurrere.
Alexandra Xanthaki, spesialrapportør for kulturelle rettigheter i FN, har ved flere anledninger anmodet IOC om å slippe til russiske og belarusiske utøvere igjen. Hun mener en fortsatt utestengelse krenker deres rettigheter.
Det er ulike syn i idretten og på politisk nivå rundt Russlands vei tilbake til konkurranser. I forrige uke besluttet Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) at russere og belarusere skal forbli utestengt «i overskuelig framtid».
(©NTB)