reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Thailands tidligere statsminister Thaksin Shinawatra under bryllupet til datteren Paetongtarn i Hongkong i mars 2019. Arkivfoto: Kin Cheung / AP / NTB

Fastlåst situasjon i Thailand når eksstatsminister vender hjem fra eksil

Eksstatsminister Thaksin Shinawatra er ventet å ankomme Thailand tirsdag. Det kan gi ny ustabilitet til et land preget av måneder med politisk stillstand.

Av NTB | 21.08.2023 15:45:14

Politikk: 74 år gamle Thaksin er blant de mest innflytelsesrike og kontroversielle politikerne i Thailand i nyere tid. Han satt ved roret fra 2001 til han ble avsatt i et kupp i 2006 og var særs upopulær blant militæret, monarkiet og eliten. På landsbygda og blant de fattige var han derimot godt likt.

Tirsdag morgen er han ventet å returnere til Thailand etter 15 år i selvpålagt eksil. Thaksin, som også er en styrtrik forretningsmann, flyktet fra landet i 2008 for å unngå å bli satt i fengsel som følge av anklager om korrupsjon.

74-åringen har hele tiden hevdet sin uskyld og kalt anklagene politisk motiverte.

En viktig grunn er at valgvinneren, partiet Marsj fremad, mislyktes med å danne en regjeringskoalisjon som følge av manglende støtte fra det militærdominerte senatet. Dessuten er partiets statsministerkandidat Pita Limjaroenrat ekskludert fra nasjonalforsamlingen.

Thaksins parti Pheu Thai, som kom på andreplass i valget og ledes av 74-åringens datter Paetongtarn, brøt i forrige uke med Marsj fremad og inngikk en allianse med det militærstøttede partiet Forent thainasjon for å kunne danne regjering.

Flere analytikere har trukket fram at selv om hatet mot eksstatsministeren stikker dypt i militære kretser, har den uventede suksessen til Marsj fremad og partiets karismatiske leder Pita skremt styresmaktene. Thailand har blitt styrt av en militærjunta siden 2014.

– Hvis de må velge mellom to onder, vil de velge den minste av dem, sier Jade Donavanik til AFP.

Valget i mai er også første gang siden 2001 at Thaksins partier, Thai Rak Thai og etterfølgeren Pheu Thai, ikke fikk flest stemmer i et parlamentsvalg.

– Det er en kamp mellom det gamle og det nye, sier den politiske aktivisten Thida Thavornseth til AFP.

– Det thailandske folket har forandret seg. De elsker Thaksin, men de elsker demokratiet mer, sa hun da samarbeidsavtalen mellom de to partiene ble kjent.

Støttespillere håper at kan slippe unna med en kort fengselsdom og deretter husarrest.

– Pheu Thais beslutning om å inngå et samarbeid med konservative krefter, har gjort ham mye mer spiselig for styresmaktene. Når Thaksin nå vender hjem, kommer han til trenge støtte fra militæret og monarkiet, sier Korakot Sangyenpan, medlem av gruppen Democracy Restoration, til AFP.

Hjemkomsten kommer på et kritisk tidspunkt i Thailands historie. Kongeriket har vært uten statsminister siden valget i mai.

Tirsdag skal Thailands nasjonalforsamling etter planen ha sin tredje avstemning i håp om å få på plass ny statsminister. Ifølge kilder som nyhetsbyrået AFP har snakket med, kan Thaksin seile opp som en «dark horse».

Alliansen mellom Pheu Thai og Forente thainasjon har forferdet mange støttespillere og liberale som i mai stemte imot de militærstøttede partiene. En meningsmåling publisert søndag viser at nesten to av tre thailendere er imot en koalisjonsregjering bestående av Pheu Thai og et militærstøttet parti.

Tross returen til hjemlandet og ryktene om at han kan være aktuell som statsminister, henger korrupsjonsanklagene og en mulig fengselsdom fortsatt over Thaksin.

(©NTB)

Flere nyheter: