Fangeutveksling gir nytt håp om fredsløsning i Jemen
De Iran-støttede houthiopprørerne og Jemens internasjonalt anerkjente og saudistøttede eksilregjering har inngått en avtale om fangeutveksling.
Politikk: – Vi har inngått en avtale om fangeutveksling som vil føre til at totalt over 880 mennesker blir løslatt, skriver houthiopprørernes forhandlingsleder Abdul Wader al-Murtada på Twitter mandag.
Ifølge Murtada vil over 700 houthier bli løslatt, mens de selv vil løslate over 180 fanger, blant dem saudiarabiske og sudanske soldater som har kjempet i landet.
Avtalen om fangeløslatelse kom i stand etter ti dager med forhandlinger i Genève, i regi av FN og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).
– Dette er et avgjørende steg som vil få slutt på lidelsene til mange atskilte familier og som vil bidra til å bygge tillit mellom partene. Vi håper at det kan føre til flere løslatelser, sier lederen for ICRCs virksomhet i Jemen, Daphnée Maret.
Saudi-Arabia gikk i 2015 til krig mot de Iran-støttede houthiopprørerne i Jemen og har siden gjennomført over 25.000 flyangrep mot mål i landet. Store deler av landets infrastruktur ligger i grus, flere hundre tusen liv er ifølge FN gått tapt og millioner av mennesker er drevet på flukt fra sine hjem.
FN fikk i april i fjor i stand en våpenhvile som utløp i oktober. Den har imidlertid stort sett blitt overholdt siden, og det håpes nå på en forhandlingsløsning.
Saudi-Arabia og Iran ble tidligere i måneden enige om å gjenopprette de diplomatiske forbindelsene, noe som vakte håp om en fredsløsning i Jemen. Avtalen om fangeløslatelse blir av enkelte sett på som et mulig første steg på veien.
(©NTB)