Færre elever i grunnskolen – men flere i SFO
I 2024 gikk det nesten 6000 færre elever i norske grunnskoler enn året før, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Men stadig flere går på SFO.
Utdanning: Antallet elever i grunnskolen – 1. til 10. trinn – falt fra 637.051 i 2023 til 631.369 i 2024, viser SSB-tallene.
Det er et fall på 0,9 prosent, og det største fallet målt i antall elever de siste 20 årene.
Samtidig har 20 grunnskoler blitt lagt ned det siste året. Antallet skoler har imidlertid gått jevnt og trutt nedover gjennom flere år.
Også privatskolene merker nedgangen i elever. Selv om det har blitt opprettet flere privatskoler det siste tiåret (33 prosent økning siden 2014), har én skole blitt lagt ned det siste året.
Tidligere i år ble det innført gratis SFO for alle elver på 1. til 3. trinn.
– Dette viser at grepene vi har gjort, virker. Vi vet vil at alle barn som ønsker å delta i SFO skal ha mulighet til det. Foreldrebetaling skal ikke være et hinder, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i en pressemelding.
Ifølge tall fra Grunnskolens informasjonssystem (GSI) går 77 prosent av elever på 1.–4. trinn på SFO. Det er en økning på 22 prosent siden 2021.
– Alle elever trenger og skal utvikle god digital kompetanse og dømmekraft, i takt med alder og modenhet. Digitale verktøy bør brukes trygt, gjennomtenkt og når det bidrar til læring, sier direktør Morten Rosenkvist i Utdanningsdirektoratet.
Den største økningen i antallet digitale enheter i skolen kom under pandemien da det var mye hjemmeundervisning.
– Nå vet vi mer om hvordan verktøyene bør brukes til å bidra til variasjon og tilpasning, og hvilke løsninger som er viktig for å ha plass for at bruken skal være trygg og sikker for elevene, påpeker Rosenkvist.
Regjeringen og SVs satsing på gratis SFO har imidlertid båret frukter, og i året som har gått har det vært rekordvekst i antallet barn som er med på skolefritidsordningen.
Flere enn ni av ti elever i grunnskolen har nå også tilgang til egen digital enhet, viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet. I 280 kommuner har alle elever tilgang.
(©NTB)