Menu
EUs utenrikssjef Josep Borrell mener EU-landene må bli flinkere til å snakke maktens språk. Foto: AP / NTB

EUs utenriksministre avviste Borrells siste Gaza-bønn

EUs utenriksministre avviste et siste forslag fra avtroppende utenrikssjef Josep Borrell om å legge mer press på Israel på grunn av Gaza-krigen.

Av NTB | 18.11.2024 22:19:08

Krig og konflikter: Forslaget fra Borrell innebar blant annet å fryse EUs politiske dialog med Israel og forby import av produkter fra israelske bosetninger på palestinsk territorium.

Han viste til at Israel konsekvent har lukket ørene for omverdenens krav om at landet må respektere folkeretten

Borrell måtte ha enstemmighet for å få gjennom forslaget sitt, men flere av EUs 27 medlemsland sa nei. Blant dem var Tyskland, Østerrike, Tsjekkia, Ungarn og Nederland.

Den 77 år gamle spanjolen måtte dermed se seg nedstemt i sitt siste møtet som EUs utenrikssjef, noe han helt tydelig var skuffet over.

– Dette er en krig mot barn. Den mest vanlige alderen blant de drepte i Gaza er fem år, sa han på en pressekonferanse etter møtet, der han også beskrev situasjonen i Gaza som apokalyptisk og sa at 70 prosent av de drepte er kvinner og barn.

Etter fem år i stillingen som utenrikssjef, er det nå Estlands Kaja Kallas som tar over.

Borrell, som selv tidligere har fått kritikk for å være både naiv og unnfallende overfor Russland, slo tilbake med kritikk mot EU for ikke å stå samlet nok mot president Vladimir Putins regime.

– Det har vi gjort altfor mange ganger. Diskusjoner har tatt for lang tid. Hvert eneste Ukraina-vedtak har tatt for lang tid. Men Russland slutter ikke å krige fordi vi funderer over saken, slo han fast.

Han tror heller ikke telefonsamtalen som Tysklands statsminister Olaf Scholz hadde med president Putin før helgen, vil føre fram til noe.

– Putin svarer på alle forsøk på å forhandle med å gå til nye angrep, særlig på sivil infrastruktur. Det ser ikke ut til at han er villig til å forhandle, snarere det motsatte, sa Borrell.

– Jeg har sagt det om og om igjen: Ukraina må ikke bare kunne stanse pilene, men stoppe bueskytteren, sa han.

Tyskland er blant landene som så langt har sagt nei til dette.

Men den tyske utenriksministeren Annalena Baerbock omtalte saken som «viktig» på vei inn til utenriksministermøtet.

– Den amerikanske beslutningen, som ikke er en ombestemmelse, men en intensivering av det som allerede er levert, er svært viktig, sa hun.

Til tross for dette, sa Tysklands statsminister Olaf Scholz nok en gang nei til å levere de langtrekkende Taurus-rakettene til Ukraina på sidelinjen av G20-møtet i Rio de Janeiro.

Den vil trolig inneholde målrettede sanksjoner mot Russlands «skyggeflåte» som frakter russisk olje i strid med internasjonale sanksjoner, opplyste en høytstående EU-diplomat før helgen.

Også gjødselimporten fra Russland, som har økt i EU det siste året, kan bli rammet.

Før mandagens møte valgte den avtroppende utenrikssjefen å lufte ut av noen sine frustrasjoner.

Samtidig håper han at EU-landene vil følge USAs eksempel med å si ja til at vestlige våpen kan brukes til å ramme mål inne i Russland.

EU-landene er i tillegg i ferd med å sy sammen en 15. sanksjonspakke overfor Russland.

(©NTB)