Menu
Det norske luftvernsystemet NASAMS utviklet av Kongsberg Defence & Aerospace er etterspurt for tiden, men Norge tapte den siste femårsperioden markedsandeler som våpeneksportør. Her er forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på besøk på Kongsberg. Foto: Heiko Junge / NTB

Europeiske land kjøper stadig mer våpen

Europeiske land har de siste fem årene rustet kraftig opp og importerte i fjor nesten dobbelt så mye våpen som året før, viser ny rapport.

Av NTB | 13.03.2023 08:24:07

Økonomi og næringsliv: Europeiske lands import av kraftige våpen har økt med 47 prosent siden 2018, men verdens øvrige land importerte 5,1 prosent mindre enn de gjorde de fem foregående årene, viser en oversikt fra Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).

Afrikanske land har de siste fem årene importert 40 prosent mindre, viser oversikten. Landene i Sør- og Nord-Amerika importerte 21 prosent mindre, i Midtøsten ble det kjøpt 8,8 prosent mindre og i asiatiske land 7,5 prosent mindre enn i årene 2013 til 2017.

India har kjøpt mest våpen de siste fem årene, etterfulgt av Saudi-Arabia og Qatar, viser Sipris oversikt.

USA er i særklasse verdens største våpeneksportør og har de siste fem årene sikret seg en markedsandel på 40 prosent. Det er en økning på 13 prosent fra femårsperioden før.

– Invasjonen av Ukraina kommer trolig til å begrense Russlands våpeneksport ytterligere. Det beror på at Russland prioriterer leveranser til egne væpnede styrker, og at etterspørselen fra andre land fortsatt vil være lav som følge av sanksjonene mot Russland og et økt press fra USA og deres allierte om ikke å kjøpe russiske våpen, sier Sipri-forsker Siemon T. Wezeman.

– Når den russiske våpeneksporten minsker, kan Frankrike ta en større andel av det globale våpenmarkedet, noe som blant annet viser seg i India, sier Sipri-forsker Pieter D. Wezeman.

De neste plassene på lista over verdens største våpeneksportører de siste fem årene innehas av Kina, Tyskland, Italia og Storbritannia, mens Norge har tapt markedsandeler og ligger på en 22. plass. I årene 2013 til 2017 lå Norge på 14. plass.

Våpenimporten i Europa økte ifølge Sipri med 93 prosent, mens den i Natos 28 europeiske medlemsland økte med 65 prosent i fjor.

Utviklingen begynte allerede da Russland annekterte Krim-halvøya i 2014 og viser at mulighetene for nedrustning og begrensninger på våpenarsenaler nå er enda mindre enn før, konstaterer Pieter D. Wezeman.

– Tegn tyder på at landene faktisk ser militærmakt som det viktigste svaret på det tilspissede trusselbildet de ser i Europa. Sipri venter at utviklingen vil fortsette i samme retning, sier han.

Qatar importerte imidlertid mest av alle i 2022, etterfulgt av India. Ukraina kom på tredjeplass og sto alene for 31 prosent av all våpenimport i Europa og 8 prosent av all import i verden i fjor.

Blant europeiske importører topper Storbritannia lista med en 13. plass i verden, etterfulgt av Ukraina på 14. plass og Norge på 15. plass i perioden 2018 til 2022. Norges kjøp av amerikanske kampfly bidrar sterkt til plasseringen på lista.

Russlands markedsandel falt på samme tid fra 22 til 16 prosent, en nedgang på 31 prosent fra de fem foregående årene. India kjøpte mest våpen fra Russland, etterfulgt av Kina og Egypt.

Frankrikes våpeneksport har økt med hele 44 prosent de siste fem årene, og mesteparten gikk til Asia og Midtøsten.

Russlands invasjon av Ukraina fikk i februar i fjor mange europeiske land til å ruste kraftig opp.

(©NTB)

Flere nyheter: