EU-toppmøtet splittet om Gaza
En rekke EU-land vil ha våpenhvile på Gaza-stripen, men tviler på at EU-toppmøtet vil komme med en erklæring som oppfordrer til dette.
Politikk: På EU-toppmøtet fredag står krigen mellom Israel og Hamas på dagsordenen. Flere av de 27 medlemslandenes stats- og regjeringssjefer håper EU kan finne en forent posisjon.
– Situasjonen i Gaza har forverret seg dramatisk. Det er avgjørende at EU finner en felles posisjon om vi skal kunne spille en rolle i konflikten, sier Belgias statsminister Alexander De Croo.
Belgia overtar formannskapet i EU fra årsskiftet av.
– Drapene på uskyldige i Gaza må stanses. Vi må ha full humanitær tilgang, og gislene må løslates, sier De Croo.
– Flertallet av EU-land ønsker en våpenhvile. Det kan man se av avstemningen i FN. Men beslutninger om utenrikspolitikk må være enstemmige. Det er ett eller to land som ikke støtter dette fordi de mener at det kan forhindre Israel i å forfølge terrorister. Det er jeg uenig i, sier Varadkar.
12. desember vedtok FNs hovedforsamling med stort flertall å kreve en umiddelbar humanitær våpenhvile mellom Israel og Hamas på Gazastripen.
Som kjent endte toppmøtet med en erklæring om «pauser».
– Etter dette har situasjonen i Midtøsten forverret seg dramatisk, påpeker De Croo.
Irlands statsminister Leo Varadkar peker på at de fleste EU-landene ønsker en våpenhvile i Gaza. Men han tviler på at det vil bli enighet om å oppfordre til dette på toppmøtet.
Varadkar tror samtidig at EU kan bevege seg bort fra den mer proisraelske linjen man valgte å legge seg på i oktober. Da diskuterte EU-toppmøtet heftig om man skulle be om en humanitær «pause» eller «pauser» i Gaza.
(©NTB)