Menu
EUs utenrikssjef Josep Borrell i EU-hovedkvarteret i Brussel med flaggene til de ulike EU-landene bak seg. Tirsdag starter EU medlemskapsforhandlinger med Ukraina og Moldova. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

EU starter medlemskapsforhandlinger med Ukraina og Moldova i neste uke

EU-landene har formelt godkjent at medlemskapsforhandlingene med Ukraina og Moldova skal starte tirsdag neste uke.

Av NTB | 21.06.2024 12:13:12

Politikk: – Millioner av ukrainere, og faktisk generasjoner av vårt folk, får sin europeiske drøm realisert. Ukraina vender tilbake til Europa, hvor det har hørt til i århundrer, som et fullverdig medlem av det europeiske fellesskapet, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sosiale medier fredag.

Samme dag ble det kjent at EU neste uke starter medlemskapsforhandlinger med både Ukraina og Moldova.

Forhandlingene er en viktig milepæl for de to tidligere sovjetrepublikkene. Veien fram mot EU-medlemskap er imidlertid en møysommelig prosess, og det kan ta flere år før de to landene kan bli en del av unionen.

EU-tjenestemenn opplyste fredag at det først skal holdes et forhandlingsmøte med Ukraina, deretter med Moldova. Møtene finner sted i Luxembourg tirsdag.

Russland sier at en potensiell moldovsk innlemmelse i EU er Moldovas egen sak, men hevder at mange av landets innbyggere fortsatt ønsker å beholde et nært bånd til Russland.

Moldova er et av Europas fattigste land, og en betydelig minoritet i landet er russiskspråklig. Politikken har svunget mellom provestlige og prorussiske partier i flere tiår.

(©NTB)