Menu
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen får marsjordre fra sitt eget parti EPP i EU-parlamentet: Legg fram et nytt returdirektiv innen 100 dager. Foto: AP / NTB

EU-sjef får marsjordre fra eget parti: Nytt returdirektiv innen 100 dager

Den høyreliberale EPP-gruppen i EU-parlamentet krever at EU-kommisjonen legger fram et forslag til nytt direktiv for retur av asylsøkere innen 100 dager.

Av NTB | 23.10.2024 14:19:45

Politikk: EPP er den samme gruppen som EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen tilhører.

Von der Leyen har selv lovet å komme med et nytt forslag til returdirektiv, men har ikke gitt noen tidsplan. Et forslag fra 2018 fikk aldri EU-parlamentets støtte.

– 100 dager etter tiltredelsen må den nye EU-kommisjonen foreslå ny lovgivning for å framskynde returer, sier han.

Også på EU-toppmøtet før helgen var asylpolitikk den store saken.

Samtidig har tilstrømmingen av asylsøkere til Europa falt markant med over 40 prosent den siste tiden.

De nye innstrammingene er imidlertid omstridt i EU-parlamentet. Blant annet går det sosialdemokratiske partiet S & D kraftig imot planene om å opprette asylsentre i tredjeland, slik Italia har gjort i Albania.

Det skriver nyhetsbyrået AFP onsdag.

Avtalen ble inngått i fjor og gir Tunisia økonomiske støtte på i alt 105 millioner euro, om lag 1,25 milliarder kroner, i bytte mot at båter som skal frakte flyktninger og migranter over Middelhavet, stanses.

Ifølge EUs regelverk må all bruk av penger være i tråd med menneskerettighetene. Fra Tunisia har det imidlertid kommet flere rapporter om at migranter har blitt slått, voldtatt og mishandlet av tunisiske myndigheter.

EU-kommisjonen har aldri publisert en risikoanalyse og har ikke gjort det tydelig hva som skal til for at støtten stanses, ifølge ombudsmann Emily O’Reilly.

– Mangelen på tilgjengelig informasjon i denne saken gir grunn til bekymring, mener hun.

I dag blir åtte av ti migranter som har fått avslag på sine asylsøknader, værende i EU. Det må endres, slo nestleder i EPP Tomas Tobé fast da saken onsdag var oppe til debatt i parlamentet.

EU har tatt en markant sving til høyre i asylpolitikken. Nå diskuteres innstramminger som å opprette asylsentre i tredjeland utenfor EU, noe som ville vært utenkelig for bare få måneder siden.

EU får også refs fra sin egen ombudsmann for mangel på åpenhet når det gjelder migrantavtalen som er inngått med Tunisia.

(©NTB)

Flere nyheter: