EU og Kina enige om ny handelsmekanisme
EU og Kina er enige om mekanisme for å løse mulige problemer knyttet til eksport, opplyser EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.
Politikk: – Vi er blitt enige – og dette er nytt – om å ha en oppgradert eksportmekanisme, sa von der Leyen under en pressekonferanse i Beijing.
– Med andre ord, dersom det oppstår flaskehalser, kan denne mekanismen umiddelbart undersøke og løse problemet eller utfordringen som finnes, sa hun.
Detaljer om hvordan mekanismen skal fungere er ikke kjent, ei heller hvilke varer den vil dekke eller om Kina har fått noen innrømmelser fra EU i bytte.
Ifølge von der Leyen skal mekanismen imidlertid bidra til mer åpenhet rundt tildeling av lisenser for råvarer og leveranser til selskaper.
Kina innførte i april eksportbegrensninger på sju sjeldne jordmetaller som et ledd i handelskonflikten med USA. Det har siden tvunget selskaper over hele verden til å gå gjennom en langvarig og komplisert søknadsprosess for å kunne importere disse materialene.
Sjeldne jordmetaller er essensielle blant annet i produksjonen av elektronikk, elektriske motorer og sensorer, og flere selskap har uttrykt bekymring for at de kan måtte stenge dørene som følge av mangel.
– I motsetning til andre store markeder holder Europa markedene sine åpne for kinesiske varer. Dette viser vår langvarige forpliktelse til regelbasert handel. Denne åpenheten gjengjeldes ikke av Kina, sa hun etter torsdagens møte med Kinas president Xi Jinping og statsminister Li Qiang.
Kinesisk overkapasitet, subsidiert produksjon som ikke samsvarer med innenlandsk etterspørsel og begrensninger på kinesisk import fra andre markeder legger press på EUs indre marked, påpeker von der Leyen.
– Vi må se fremgang på dette området. Uten fremgang vil det være veldig vanskelig for EU å opprettholde det nåværende nivået av åpenhet.
EU-kommisjonens president oppfordrer samtidig Kina til å vise mer pålitelighet i forsyningen av kritiske råvarer.
Von der Leyen truet torsdag med at EU kan bli mindre åpen for eksport fra Kina, dersom Beijing ikke gjengjelder åpenheten.
(©NTB)