Menu
Kinas president Xi Jinping med EU-president Charles Michel på sin venstre side og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen på sin høyre. Foto: Huang Jingwen / Xinhua via AP / NTB

EU-ledere på plass i Beijing – diskuterer handel og Ukraina med Xi

For første gang på fire år har EUs to øverste ledere et fysisk møte med Kinas president Xi Jinping. Både handel og krigene i Ukraina og Gaza er blant temaene.

Av NTB | 07.12.2023 10:30:36

Vær: – Vi må stå sammen i vår respons på de globale utfordringene, var Xis budskap da han åpnet toppmøtet.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen hadde en annen innfallsvinkel da hun insisterte på at Kina og EU er nødt til å snakke om «forskjellene og ubalansene».

Før møtet skrev hun et innlegg på X/Twitter der hun understreket at EU og Kina har «et viktig men komplekst økonomisk og geopolitisk forhold».

Kina er EUs største handelspartner og med på turen til Beijing er en rekke andre EU-representanter.

– Og når vi ikke gjør det, må vi ta det opp og håndtere bekymringene våre på en ansvarlig måte, sa hun videre.

Charles Michel, president for Det europeiske råd, understreket at EU ønsker et stabilt forhold med Kina, som tjener begge parter. Men han la til at det må være basert på prinsipper som åpenhet, forutsigbarhet og gjensidighet.

– EU vil også fremme europeiske verdier som menneskerettigheter og demokrat, sa han.

Italia har vært det eneste EU-landet og også det eneste G7-landet som ønsket å være med. Statsminister Giorgia Meloni har imidlertid hele tiden vært imot Italias deltakelse ettersom hun mener at de økonomiske fordelene for Europa er små.

Kina reagerte på utmeldingen ved å kalle den for en «svartmaling» og en «undergraving» av prosjektet.

Ifølge Grzegorz Stec, en analytiker i tenketanken MERICS, ønsker Xi å bruke toppmøtet til forsikre EU om at Kina er en ansvarsfull global aktør, og at kinesisk økonomi har stø kurs.

Blant samtaleemnene er også krigen mellom Israel og Hamas, samt krigen mellom Russland og Ukraina.

Kina har ikke fordømt den russiske invasjonen. I stedet har Russlands president Vladimir Putin blitt invitert til Beijing der Xi hyllet deres «dype vennskap».

Det er ikke ventet at Kina og EU kommer nærmere hverandre i synet på Ukraina-krigen under møtet.

– Noen ganger har vi sammenfallende interesser, sa von der Leyen og pekte på samarbeid om klima og kunstig intelligens.

Dagen før toppmøtet ble det klart at Italia trekker seg fra Kinas såkalte silkeveiprosjekt, som innebærer store investeringene i transportrutene mellom Kina og Europa for å fremme handel mellom øst og vest. Kritikere mener også at Kina ønsker å bruke prosjektet til å øke sin politiske innflytelse i Europa.

Det siste året har EU forsøkt å bedre forholdet til Kina etter år med pandemi og økende mistillit mellom Beijing og Brussel.

(©NTB)

Flere nyheter: