EU-landene enige om å kreve «humanitære pauser» på Gazastripen
EU-landene ble sent torsdag kveld enige om et kompromiss om Gazastripen på EU-toppmøtet.
Krig og konflikter: I en uttalelse ber EU-landene om «humanitære korridorer og pauser» på Gazastripen, opplyser en diplomatkilde i EU.
Det har vært knallhard strid om hvilket begrep som skulle brukes i uttalelsen, og EUs stats- og regjeringssjefer brukte over fire timer på saken på EU-toppmøtet.
Også FNs generalsekretær António Guterres har tatt til orde for en humanitær våpenhvile for å sikre akutt nødhjelp til den krigsrammede befolkningen på Gazastripen.
Å kreve en våpenhvile har imidlertid land som Tyskland, Østerrike og Tsjekkia sagt nei til. De mener at det vil være å gripe for langt inn i Israels rett til å forsvare seg.
Saken har vært så følsom at EU-lederne murte seg inne i et rom uten verken rådgivere eller telefoner torsdag kveld. Ingenting skulle lekke ut fra diskusjonen.
– Vi må være modige, sa Spanias statsminister Pedro Sánchez på vei inn til toppmøtet tidligere torsdag.
– Jeg vil gjerne se en våpenhvile av humanitære grunner. Men hvis vi ikke får til det, må vi i hvert fall få til en humanitær pause for å få inn akutt nødhjelp, sa han.
Spania har formannskapet i EU dette halvåret og har dermed ansvaret for å få EU-landene til å bli enige om en uttalelse.
I erklæringen fra EU-toppmøtet heter det at situasjonen i Gaza krever «rask, trygg og uhindret humanitær hjelp til dem som trenger det».
Videre heter det at EU vil jobbe tett med partnere i regionen for å beskytte sivile og yte bistand.
Spania skal ha kjempet for at ordet «våpenhvile» skulle brukes i stedet for det svakere uttrykket «pauser».
Etter det NTB har grunn til å tro, sto Spania til slutt alene igjen – og måtte bøye av.
Ifølge EU-diplomater kan flertallsformen «pauser» dempe inntrykket av at EU krever en lengre stans i kamphandlingene.
(©NTB)