Menu
Mandag samlet EUs landbruks- og fiskeriministre seg i Brussel for blant annet å finne en felles holdning overfor Norge når det gjelder fordeling av fiskekvoter. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

EU-land håper på snarlig løsning på fiskestrid med Norge

Sveriges landbruks- og fiskeriminister Peter Kullgren håper Norge vil opptre mindre rigid i de kommende fiskeriforhandlingene med EU.

Av NTB | 18.09.2023 13:42:40

Politikk: Den siste tiden har striden mellom Norge og EU spisset seg kraftig til, særlig når det gjelder fordelingen av den stadig mer verdifulle makrellen. Også når det gjelder torsk er det store uenigheter om kvoter.

Mandag samlet EUs landbruks- og fiskeriministre seg i Brussel for blant annet å finne en felles holdning overfor Norge når det gjelder fordeling av fiskekvoter.

– Nå skal vi ha en innledende diskusjon, sier Sveriges Peter Kullgren til NTB.

– Men jeg håper vi finner en løsning betydelig raskere enn det vi gjorde forrige gang. Det rammet fiskerne i Europa hardt, ikke minst svenske fiskere som uforskyldt havnet i skuddlinjen på grunn av en ganske rigid holdning fra den norske siden, sier han.

Fiskeriavtalen for 2023 ble først undertegnet i mars i år etter seks måneders forhandlinger.

Som NTB omtalte i forrige uke, sendte EUs miljø-, fiskeri- og havkommissær Virginijus Sinkevicius nylig et krast brev til fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) der han blant annet beskylder Norge for overfiske av makrell.

På spørsmål om hva Kullgren synes om den norske holdningen, svarer han på EU-diplomaters vis.

– Vi har en veldig rak og tydelig dialog med Norge, sier han.

Oversatt til klarspråk betyr det noe sånt som at Norge oppfører seg temmelig dumt.

Han påpeker at det er EU-kommisjonen som holder i forhandlingene med Norge. De starter for fullt i oktober.

Norske myndigheter ber på sin side EU jekke seg ned fordi det svømmer mer makrell i norske farvann nå enn tidligere. Det gir Norge rett til å fiske mer, heter det fra norsk side.

(©NTB)

Flere nyheter: