Menu
EU setter seg som mål at 42,5 prosent av energien som benyttes i unionen, skal være fornybar innen 2030. Foto: AP / NTB

EU-land enige om nytt mål for fornybart energi

EUs medlemsland er enige om at de skal hente 42,5 prosent av energien fra fornybare kilder som vind og sol innen 2030, ifølge parlamentariker.

Av NTB | 30.03.2023 08:04:08

Vær: Ifølge den tyske CDU-politikeren og EU-parlamentarikeren Markus Pieper er forhandlere fra de 27 medlemslandene nå enige om det nye og mer ambisiøse målet.

Dette bekrefter EUs kommissær for energispørsmål, Kadri Simson, på Twitter.

– Vi kom fram til et ambisiøst kompromiss, skriver hun.

Avtalen må formelt godkjennes av medlemslandene og EU-parlamentet før den trer i kraft i form av en lov. Det blir ansett for å være en formalitet.

EUs nåværende ambisjon er å hente 32 prosent av energien fra fornybare kilder innen 2030.

Overgang til fornybar energi er et sentralt element i EUs plan for å bekjempe global oppvarming og fase ut fossil brensel som tidligere har kommet fra Russland. EUs mål er å kutte utslippene av klimagasser med 55 prosent fra 1990-nivå innen 2030.

EU hentet i 2021 rundt 22 prosent av energien fra fornybare kilder, men det var store variasjoner mellom medlemslandene. Mens 63 prosent av Sveriges energibehov ble dekket med fornybar energi, var andelen i land som Luxembourg, Malta, Nederland og Irland under 13 prosent.

For å nå det nye målet må det investeres kraftig i vindturbiner og solcelleanlegg, og infrastrukturen må også rustes opp og bygges ut.

EU-kommisjonen har slått fast at det må investeres nærmere 1.300 milliarder kroner i fornybar energi og hydrogenanlegg innen 2030 dersom russisk olje- og gass skal fases helt ut.

(©NTB)

Flere nyheter: