EU kan pause sanksjoner mot Syria
Det ligger an til at EU vil sette en rekke av sanksjonene mot Syria på pause, ifølge flere EU-diplomater. Samtidig er det uro rundt sanksjonene mot Russland.
Politikk: De to sakene står høyt på dagsordenen når EU-landenes utenriksministre samles i Brussel mandag.
– Vi vil hjelpe Syria med å komme seg på beina. Det er vårt primære mål, sier en høytstående EU-diplomat.
– Sanksjonene må bli suspendert. Det er det stor enighet om. Alle skjønner at det er nå vi har en sjanse i Syria, sier diplomaten.
En rekke EU-land, blant dem tungvektere som Tyskland, Frankrike og Spania, har allerede tatt til orde for en midlertidig suspensjon av sanksjoner som rammer sektorer som transport, energi og bankvirksomhet i Syria.
Også Nederland, Finland og Sverige har stilt seg bak initiativet.
Da blir det også mulig å raskt gjeninnføre dem dersom Syrias nye makthavere, under ledelse av den terrorlistede islamistgruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS), for eksempel viser seg ikke å respektere menneskerettene eller kvinners og minoriteters rettigheter.
– Vi har store håp, men må også være realistiske, sier diplomaten, som understreker at et vedtak mandag først og fremst vil være et politisk signal til det syriske folket om at EU er rede til å hjelpe.
Det er heller ikke snakk om å oppheve sanksjoner som er rettet mot individer i det tidligere Assad-regimet.
Slike vedtak om forlengelse må tas hvert halvår og være enstemmige. Fristen er 31. januar.
Men denne gangen har Ungarns statsminister Viktor Orban gjort det klart at de vil si nei med mindre Ukraina gjenåpner gasstransporten fra Russland til EU gjennom landet. Gassledningen ble stengt ved årsskiftet.
– Jeg har trukket i håndbrekket. Dette kan ikke fortsette, har Orban uttalt.
Saken har ført til uro i resten av EU.
– Forlengelsen er ekstremt viktig. Vi håper og tror at den blir vedtatt, sier en av EU-diplomatene.
Der truet han Putin med toll og sanksjoner.
– Det vakre med Trump er at han har en stor megafon, sier diplomaten.
EU er også i ferd med å jobbe fram en 16. sanksjonspakke mot Russland. Planen skal være at denne kunngjøres 24. februar, på dagen tre år etter Ukraina-invasjonen.
Sanksjonene rammer blant annet Syrias bank- og finanssektor samt oljeimporten og har nærmest lammet den syriske økonomien. Samtidig var de ment å ramme Syrias styrtede leder Bashar al-Assad.
En annen EU-diplomat understreker at det er viktig å gå forsiktig og gradvis til verks. Derfor er det foreløpig ikke snakk om å skrote sanksjonene helt, men suspendere dem midlertidig.
På dagsordenen for utenriksministermøtet står også en forlengelse av sanksjonene mot Russland.
– Dersom Ungarn blokkerer et vedtak, vil det være svært alvorlig. Da leker Budapest med ilden, sier en annen diplomat og viser til Donald Trumps kraftuttalelser mot Russland i Davos nylig.
(©NTB)