reklame for Sheiken Bowling
Menu
Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock varslet tidligere mandag at flere iranere vil bli sanksjonert for brudd på menneskerettighetene. Arkivfoto: Bernd von Jutrczenka / DPA via AP / NTB

EU innfører nye sanksjoner mot Iran

EUs utenriksministere har gitt grønt lys til nye sanksjoner mot personer og foretak som anklages for alvorlige menneskerettsbrudd i Iran.

Av NTB | 22.05.2023 14:48:48

Krig og konflikter: Fem personer og to foretak rammes av sanksjonene, opplyser EUs ministerråd i en uttalelse mandag.

Straffetiltakene innføres som følge av deres påståtte rolle i den voldelige håndteringen av folkelige demonstrasjoner mot prestestyret.

Til sammen har EU innført tiltak rettet mot 216 enkeltpersoner og 37 foretak. Blant sanksjonene er fryste kontoer, innreiseforbud til EU og forbud mot å tilgjengeliggjøre økonomiske midler til personene på lista.

Landsomfattende demonstrasjoner brøt ut i Iran i fjor høst etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i det såkalte moralpolitiets varetekt. Flere hundre mennesker har mistet livet i uroen, og mange tusen er pågrepet.

Noen av demonstrantene er dømt til døden, og det er gjennomført flere henrettelser. 9. mai i år sa FNs høykommissær for menneskerettigheter at over 200 mennesker er blitt henrettet i Iran hittil i år.

På agendaen under EUs utenriksministermøte i Brussel mandag og tirsdag står også blant annet krigen i Ukraina, Sudan og situasjonen på Balkan.

(©NTB)

Flere nyheter: