EU, Hellas og Tyskland kritiserer Tyrkias håndtering av masseprotester
EU-kommisjonen ber Tyrkia opprettholde demokratiske verdier i møte med massedemonstrasjoner i landet. Hellas og Tyskland er bekymret for utviklingen.
Krig og konflikter: – Vi vil at Tyrkia forblir ankret til Europa, men det krever en tydelig forpliktelse til demokratiske normer og metoder, sier talsperson for EU-kommisjonen, Guillaume Mercier. Han peker på at Tyrkia både er medlem av Europarådet og er et av EUs kandidatland.
– Pågripelsen og avsettelsen av ordføreren i Istanbul er helt uakseptabelt. Dette må raskt oppklares og på en redelig måte, sier talsperson for statsminister Olaf Scholz, Steffen Hebestreit, på en pressekonferanse.
– Den seneste utviklingen er et dårlig tegn for demokratiet i Tyrkia, men også for det framtidige forholdet (mellom Tyrkia og EU), sier han.
En undergravning av rettsstaten og sivile friheter kan ikke tolereres, fastholder talsperson for den greske regjeringen, Pavlos Marinakis. Han sier tyrkiske myndigheter må gi et overbevisende svar på ethvert påståtte brudd på disse prinsippene.
På kun fem dager har over 1100 personer blitt pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene i Tyrkia, ifølge Tyrkias innenriksminister. Minst ti av dem er journalister som var på plass for å dekke protestene, ifølge presseorganisasjon MLSA.
Tyskland fordømmer fengslingen av Imamoglu og sier de følger utviklingen med stor bekymring.
EU-landet Hellas, som ikke har en særlig god relasjon med Tyrkia fra før, ytrer også bekymring for situasjonen i nabolandet.
(©NTB)