Menu
Virginijus Sinkevicius, EU-kommissær for miljø, hav og fiskeri, signaliserer lite håp for å bli enige om en internasjonal plastavtale innen 2024. Foto: Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB

EU: Forhandlinger om internasjonal plastavtale står i stampe

Lite tyder på at en internasjonal avtale om plastforurensning blir inngått i løpet av 2024, ifølge EU.

Av NTB | 19.06.2024 10:33:19

Natur og miljø: Det blir «veldig vanskelig» å inngå en slik avtale innen året er omme, slik det opprinnelig var planlagt, ifølge EU-kommissær Virginijus Sinkevicius.

Et stort stridstema er hvorvidt avtalen skal legge begrensninger på plastproduksjon. Rundt 60 land krever at avtalen skal legge slike begrensninger. Oljenasjoner som Kina og Saudi-Arabia har imidlertid satt seg på bakbeina.

Samtalene om plastavtalen begynte i 2022. I november skal delegasjoner fra alle verdenshjørner samles i Sør-Korea til en ny runde forhandlinger. Målet er å komme til enighet da.

Verdens produksjon av plast er mer enn doblet de siste 20 årene til 460 millioner tonn per år. Bekymringen er at altfor mye av dette havner i naturen.

5 prosent av verdens utslipp av klimagasser i 2019 stammet fra plastproduksjon, ifølge en rapport fra Lawrence Berkeley National Laboratory i USA.

12 prosent av verdens oljeproduksjon gikk med til å lage plast. Om ikke noe gjøres, ligger det an til at plastproduksjonen dobles eller tredobles innen 2050. Da vil også utslippene stige kraftig.

(©NTB)

Flere nyheter: