EU begrenser tollfri import av landbruksvarer fra Ukraina
Tollfri import av ukrainske landbruksvarer til EU fortsetter, men en «nødbrems» innføres for å unngå for stor import av havre, mais og flere andre produkter.
Politikk: Det ble resultatet av maratonforhandlinger mellom EU-parlamentet og det belgiske EU-presidentskapet. Natt til onsdag ble det enighet om en foreløpig avtale om landbruksimporten.
Havre, mais, gryn og honning legges til en liste over produkter som får toll dersom importen overstiger et visst nivå. EU-kommisjonen forslo opprinnelig at dette bare skulle gjelde egg, fjærfe og sukker.
Grensen for når toll og kvoter gjeninnføres, er basert på snittet av importen i 2022 og 2023.
Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal, som onsdag befinner seg i Brussel, er positiv til enigheten. Han mener den vil muliggjøre fortsatt støtte til ukrainske bønder og legge til rette for tettere integrasjon i EUs indre marked.
Et endelig vedtak ventes i EU-parlamentet neste måned, ifølge Sjmyhal.
EUs største produsent og eksportør av hvete, Frankrike, er imidlertid ikke helt fornøyd med den foreløpige avtalen. Landbruksminister Marc Fesneau mener det er nødvendig å jobbe videre med saken.
Bønder i flere EU-land har imidlertid klaget over importen av billige landbruksvarer fra Ukraina, hvor bøndene ikke må forholde seg til EUs regler, blant annet om dyrevelferd.
De siste månedene har det vært bondeprotester mange steder i EU, og polske bønder har blokkert grenseoverganger mot Ukraina.
EU-parlamentariker Sandra Kalniete mener den foreløpige avtalen balanserer hensynene til Ukraina og unionens bønder på en god måte.
– Den styrker tiltak som vil dempe presset på EU-bønder dersom de skulle bli overveldet av et plutselig bølge av ukrainsk import, sier hun.
For andre ukrainske landbruksprodukter videreføres tollfritaket fram til juni 2025. Men EU-kommisjonen skal ha lovet å følge med på hveteimporten og ta grep hvis den får et stort omfang.
EU fjernet toll på ukrainske landbruksvarer i 2022 i solidaritet med Ukraina og for å støtte landets økonomi etter den russiske invasjonen.
(©NTB)