Menu
Franske redningsarbeidere jobber i Germanwings-vraket. Foto: Yves Malenfer/Ministere de l'Interieur/NTB

Etterlatte markerer tiårsdagen for Germanwings-styrten

Hundrevis av etterlatte etter de døde markerer mandag tiårsdagen for da et Germanwings-fly styrtet i de franske alpene, og alle 150 om bord omkom.

Av NTB | 24.03.2025 07:53:03

Ulykker og naturkatastrofer: 24. mars 2015 tok flyet av fra Barcelona i Spania, med kurs mot tyske Düsseldorf. Så langt kom det aldri.

Etterforskernes konklusjon var at annenpilot Andreas Lubitz med viten og vilje styrtet flyet. Blant dem han tok med seg i døden var en gruppe på 16 elever og to lærere ved en videregående skole i den tyske småbyen Haltern am See, som var på vei hjem fra en utvekslingsreise i Spania.

Det var også to spedbarn, to kjente tyske operasangere, et medlem av et argentinsk rockeband, tre generasjoner av samme familie, en mor og hennes sønn på ferie, et nygift ektepar, folk på forretningsreiser og andre som skulle hjemover.

– Knapt noen her var helt upåvirket, uten at det rammet et eller annet sted i venne- eller slektskretsen, sier rektor Christian Krahl til nyhetsbyrået DPA.

Mange av de etterlatte reiser også til Le Vernet. Lufthansa, som eide Germanwings fram til lavprisselskapet ble nedlagt i 2020, inviterer dem hvert år til landsbyen for å minnes de døde. I år ventes det at rundt 300 personer kommer til Alpene.

Minnemarkeringer planlegges også på flyplassene i Barcelona og Düsseldorf. På Düsseldorf-flyplassens stillerom er det åpnet en kondolansebok for ansatte og reisende.

I månedene før styrten slet han med søvnproblemer og fryktet at han skulle miste synet, men gjemte det fra arbeidsgiveren.

– Sjokkfølelsen, den oppriktige medfølelsen for alle de etterlatte og spørsmålet om hvorfor dette skjedde er fortsatt med oss i dag. Germanwings-styrten er blitt en permanent del av byens historie, sier ordfører Andreas Stegemann i Haltern am See.

Klokka 10.41 i dag – samme minutt som styrten – skal det være minnemarkering både ved den videregående skolen og i den franske landsbyen Le Vernet, som ligger i nærheten av åstedet for styrten. I Haltern am See skal elevene legge ned hvite roser for ofrene og kirkeklokker skal ringe i hele byen.

Styrten vakte sjokk og vantro da det ble kjent at annenpiloten hadde stengt kapteinen ute av cockpiten, slik at han bevisst kunne sette flyet på kurs mot fjellsiden. Tidligere hadde Lubitz lidd av depresjon, men senere fikk han tillatelse til å fly igjen av både myndigheter og arbeidsgiver.

(©NTB)

Flere nyheter: