Menu
Høyre-leder Erna Solberg fortalte på en pressekonferanse forrige uke at ektemannen Sindre Finnes har drevet med omfattende aksjehandel mens hun var statsminister. Foto: Heiko Junge / NTB

Erna Solberg lar Høyre bestemme om hun får fortsette som leder

Erna Solberg sier det er opp til partiet å bestemme om hun får fortsette som Høyre-leder og statsministerkandidat.

Av NTB | 21.09.2023 11:13:21

Økonomi og næringsliv: Høyre-leder Erna Solberg møter torsdag norsk presse for å svare på spørsmål om aksjeskandalen. Først ut var E24.

Solberg sier i intervjuet at hun i utgangspunktet ønsker å fortsette som Høyre-leder, men at det ikke er opp til henne.

– Det er et spørsmål som det er opp til Høyre å bestemme, sier Solberg til E24.

Solberg fikk blant annet spørsmål om hun vil trekke seg dersom Økokrim åpner etterforskning av mannens aksjetransaksjoner. Det vil hun ikke svare på.

– Det vil være et punkt hvor vi vurderer situasjonen. Men foreløpig tenker jeg vi avventer og ser. Jeg er opptatt av at påtalemyndigheten gjør sine vurderinger uavhengig av hva politikerne mener uansett.

Finnes’ advokat Thomas Skjelbred sa onsdag til det vil være en fordel om Økokrim åpner etterforskning i saken.

Solberg står også i et intervju med NRK torsdag fast på at hun ikke har gitt Finnes innsideinformasjon.

– Jeg er sikker på at jeg ikke har gitt Sindre hemmeligheter eller innsideinformasjon eller gitt han orienteringer om saker vi jobber med. Jeg sa også på fredag at jeg ikke kan være sikker på om han kan ha oppfattet noe, reagert på noe eller sett noe, sier Solberg.

– Jeg tror ikke det har skjedd, men det kan jeg ikke si. Det kan ingen være hundre prosent sikker på. Men jeg vet at vi ikke har overlevert eller diskutert statsbudsjettet, satsinger for næringslivet eller enkeltsaker, fortsetter Høyre-lederen.

– Det er spørsmål som er for langt fram i tid til å svare godt på. Mye vann skal renne før den tid.

Høyre-lederen er imidlertid tydelig på at hun må få garantier for at Finnes ikke skal drive med aksjehandel dersom hun blir valgt til statsminister igjen.

Solberg sier i intervjuet at hun tror det har vært en belastning for ektemannen å holde aksjekjøpene skjult.

–Jeg må innrømme at jeg tror Sindre skjønner godt at det har vært en belastning for ham å holde det skjult i mange år, og at det er bedre at det nå er kjent.

Solberg avviser at hun fraskriver seg ansvar i aksjesaken og skyver det over på ektemannen.

– Det er ikke en ansvarsfraskrivelse. Jeg mener veldig tydelig at jeg har ansvar, og så har jeg forklart hvorfor: Jeg trodde jeg hadde oppfylt mitt ansvar. Jeg hadde ikke grunnlag for å tro at Sindre lurte meg, sier Solberg i intervjuet.

Hun mener det var nødvendig å forklare at det «faktisk var gjort nesten bevisste forsøk på å skjule at det var store aksjeendringer innenfor et år» da Høyre la fram informasjon om saken.

Solberg avviser at medieoppslag om Finnes’ eierskap i 2014, 2017 og 2019 ga grunnlag for å mistenke noe, siden de omhandlet forhold hun allerede kjente til.

– Alt som ble omtalt, var alt kjent, sa Solberg til E24.

Hun har vært ordknapp siden pressekonferansen i forrige uke da det ble klart at hennes ektemann Sindre Finnes gjennomførte over 3600 aksjehandler mens hun var statsminister. Nå snakker hun imidlertid ut.

Erna Solberg har innrømmet at hun kan ha vært inhabil i flere saker da hun var statsminister, men sa fredag at hun er sikker på at hun ikke har gitt sin mann innsideinformasjon. Dette har også Finnes selv hevdet.

Solberg vil heller ikke svare på om mannen blir med på lasset dersom hun får flytte inn i statsministerboligen i 2025.

Etter at aksjeskandalen sprakk forrige uke, har flere kommentatorer påpekt at det er Solberg selv som hun ansvar for det som har skjedd, selv om det ikke nødvendigvis er hennes skyld. Flere har også reagert på at de mener Sindre Finnes kastes under bussen.

(©NTB)

Flere nyheter: