Erklæring fra G20: Ingen land må bruke makt for å øke sitt territorium
Tross uenigheter har G20-landene vedtatt en felles erklæring som blant annet omhandler klimaendringene, verdensøkonomien og Ukraina-krigen.
Vær: G20 omfatter både USA, EU, Russland, Kina og stormakter i andre deler av verden. Særlig krigen i Ukraina var et vanskelig tema da landene forsøkte å bli enige om en felles uttalelse fra sitt toppmøte i India.
En erklæring ble likevel vedtatt lørdag, og her slås det fast at ingen land må bruke makt i Ukraina for å øke sitt territorium. Trusler om bruk av atomvåpen er uakseptabelt, understrekes det.
Formuleringen «russisk aggresjon» brukes imidlertid ikke i erklæringen. Både Russland og Ukraina oppfordres til å umiddelbart bidra til å sikre uhindret eksport av landbruksprodukter fra begge landene.
Noen generell oppfordring om å fase ut fossil energi er ikke med i erklæringen. I stedet påpekes viktigheten av økt innsats for å «fase ned» kullkraft uten fangst og lagring av CO2 – en formulering som også ble brukt i slutterklæringen fra klimatoppmøtet i Egypt i fjor.
G20-landene kommer også med en advarsel om at verdensøkonomien står overfor en rekke eskalerende kriser som påvirker hverandre.
Blant de politiske topplederne som deltar på møtet i New Delhi, er USAs president Joe Biden, Brasils Lula da Silva, Storbritannias statsminister Rishi Sunak, Frankrikes president Emmanuel Macron og den tyske statsministeren Olaf Scholz.
Russlands president Vladimir Putin og den kinesiske presidenten Xi Jinping er ikke til stede.
Tidligere lørdag ble Den afrikanske union (AU) tatt opp som nytt medlem i G20.
Videre tar G20 til orde for å styrke innsatsen for å håndtere klimaendringene og å tredoble den globale kapasiteten til produksjon av fornybar energi innen 2030.
Indias statsminister Narendra Modi kunngjorde lørdag at erklæringen var vedtatt. I forkant av toppmøtet sa flere vestlige ledere at det kunne bli vanskelig å enes om en felles slutterklæring.
(©NTB)