Menu
Totalentreprenøren for Follobanen, AGJV, er uenig i Bane Nors konklusjon om problemene på jernbanelinjen. I en ny rapport lanserer de nye teorier om årsakene til stansen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Entreprenøren AGJV lanserer egen teori om årsaken til problemene på Follobanen

I Bane Nors interne rapport om problemene på Follobanen fikk AGJV deler av skylden. Nå har entreprenørselskapet lansert sin egen rapport med helt andre årsaker.

Av NTB | 28.07.2023 15:43:07

Økonomi og næringsliv: I juni offentliggjorde Bane Nor en internrapport om problemene på Follobanen. Der pekte de blant annet på at feilskjøtede kabler og endeavslutninger i Blixtunnelen førte til kortslutning og varmgang, og at dette var en direkte årsak til at Follobanen måtte stenges. Det spansk-italienske entreprenørselskapet Acciona Ghella Joint Venture (AGJV) har fått eksterne eksperter til å gå gjennom saken. Deres konklusjon er en helt annen, skriver Teknisk Ukeblad.

AGJV-rapporten konkluderer med at det var feil og mangler ved beskyttelsessystemet, samt ved omstart-operasjonene i kjølvannet av hendelsene på Follobanen, og ikke kortslutningene i seg selv som førte til de omfattende skadene på toglinjen.

– Kortslutningene er ikke skader isolert sett og er åpenbart ikke rotårsaken til de massive skadene på anlegget eller den langvarige driftsstansen.

Det skriver Juan Medina Puente i AGJV i et brev han sendte til Bane Nor sammen med AGJVs rapport 26. juni.

– Alle eksperter er enige om at kortslutninger er å forvente i elektriske jernbaneinstallasjoner, fortsetter Puente.

Entreprenørselskapet kritiserer også Bane Nor for å være selektive i hvilke deler av tunnelprosjektet de har sett på.

– Vi har fått rapporten og må gå grundig igjennom innholdet i den før vi kan uttale oss. AGJV er de første som får svar fra oss når vi har gått gjennom rapporten, men dette blir gjort etter ferien, sier kommunikasjonssjef Trine Bratlie Evensen i Bane Nor utbygging til NTB.

(©NTB)

Flere nyheter: