Menu
Abortmotstandere demonstrerte utenfor USAs høyesterett i Washington torsdag. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

Enstemmig høyesterett bevarer tilgangen til abortpiller i USA

Kampen for abortrettigheter fortsetter i USA, fastslår president Joe Biden etter at høyesterett avviste et forsøk på å begrense tilgangen til abortpiller.

Av NTB | 13.06.2024 19:13:22

Sosiale forhold: USAs øverste domstol avviste torsdag et søksmål fra abortmotstandere om å begrense tilgangen til abortlegemiddelet mifepriston. Pillen ble brukt i nesten to tredeler av alle selvbestemte aborter i USA i fjor.

Dette er høyesteretts første kjennelse om abort siden de ni dommerne fjernet den føderale retten til fri abort for to år siden.

Demokratene og president Biden har gjort kampen for abortrettigheter til en viktig del av sin valgkamp foran presidentvalget i november. Presidenten ønsker kjennelsen velkommen, men minner om nettopp domstolens tilsidesettelse av Roe v. Wade – høyesterettskjennelsen som hadde sikret abortrettigheter i hele USA i 50 år.

– Dagens beslutning endrer ikke det faktum at kampen for reproduktiv frihet fortsetter, sier Biden.

I torsdagens kjennelse slår høyesterett fast at abortmotstanderne ikke har juridisk rett til å saksøke FDA for godkjennelsen eller for etatens innsats for å bedre tilgangen til abortpillene.

Søksmålet hadde til hensikt å begrense tilgangen til mifepriston over hele USA, også i delstater der selvbestemt abort fortsatt er lovlig. Men Brett Kavanaugh, som var blant dommerne som tilsidesatte Roe v. Wade, skriver i kjennelsen at «føderale domstoler er feil arena for å håndtere saksøkernes bekymringer om FDAs handlinger».

Abort er nå forbudt i alle faser av svangerskapet i hele 14 delstater i USA. I tre andre delstater er abort forbudt etter omkring sjette uke, før mange kvinner i det hele tatt vet at de er gravide.

Aborttilhengere trakk et lettelsens sukk etter torsdagens kjennelse, men mange påpekte i likhet med Biden at kvinner stadig rammes av beslutningen fra 2022.

– Til syvende og sist er ikke denne kjennelsen en «seier» for abort – det bare opprettholder status quo – som er en skrekkelig folkehelsekrise der 14 delstater har kriminalisert abort, sier leder Nancy Northrup i Center for Reproductive Rights.

Høyesterett har også en annen abortsak på bordet. Den dreier seg om hvorvidt en føderal lov om akuttbehandling ved sykehus har forrang over delstatlige abortforbud i tilfeller der en gravid pasients helse er i alvorlig fare.

Meningsmålinger viser at amerikanere flest støtter fortsatt tilgang til trygg abort.

USAs mat- og legemiddeletat FDA godkjente mifepriston i 2000 og mener at pillen er både trygg og effektiv. En gruppe abortmotstandere gikk til søksmål mot FDA i 2022.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump utnevnte tre av de seks høyesterettsdommerne som opphevet abortretten. Store deler av partiet hans vil begrense tilgangen til abort.

Over 6 millioner har brukt mifepriston i USA siden 2000. Det tas sammen med et annet legemiddel kalt misoprostol for å utføre medisinsk abort. Det er de to samme legemidlene som brukes til medisinsk abort i Norge.

Flere nyheter: