Menu
Arbeids- og inkluderingsministeren Marte Mjøs Persen varsler enighet om pensjonsregler for arbeidstakere med særaldersgrenser. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Enighet om pensjonsregler for arbeidstakere med særaldersgrenser

Regjeringen og partene i offentlig sektor er enige om pensjonsreglene for yrkesgrupper som har særaldersgrenser. Avtalen gjelder over 200.000 arbeidstakere.

Av NTB | 25.08.2023 09:54:28

Arbeidsliv: – Både regjeringen og partene har strukket seg langt for å komme til enighet. Jeg er stolt av arbeidet som vi har gjort sammen, og den avtalen vi har fått til, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i en pressemelding.

Den nye avtalen tar hensyn til at nordmenn lever lenger og derfor må jobbe lenger, men samtidig at grupper med særaldersgrenser går av tidlig, ifølge departementet.

Bakgrunnen er den nye offentlige tjenestepensjonen som gjelder alle offentlig ansatte som er født i 1963 eller senere. Reglene som det nå er enighet om, er nødvendige supplerende regler for grupper som har særaldersgrenser.

– Pensjonen ville etter hvert blitt så lav at det i realiteten ville vært umulig å gå av på særaldersgrensen. I praksis ville særaldersgrensene blitt avviklet, og langt flere ville kunnet blitt presset over i uføretrygd, sier første nestleder Sissel M. Skoghaug i LO.

– Nå har vi på plass en varig avtale som sikrer medlemmer med særalder en pensjon de kan leve av.

– Vårt utgangspunkt har vært at våre medlemmer med særalderspensjon ikke skal komme dårligere ut enn øvrige arbeidstakere, sier hun til NTB.

Det har ikke vært mulig å få gjennom alle våre krav, men resultatet er godt nok for enighet, sier hun videre.

Samtalene regjeringen har hatt med KS, Spekter, LO, Unio, Akademikerne og YS, startet i juni.

Uten en ny avtale ville konsekvensen ha blitt at arbeidstakere med særaldersgrenser på sikt ville fått en veldig lav alderspensjon, ifølge LO.

YS-nestleder Lizzie Ruud Thorkildsen sier det skulle bare mangle at ikke regjeringen kom dem i møte.

Flere nyheter: