Energiministeren vil ikke lukke døra for nye kabler til Danmark
Aps programkomité vil skrote nye kraftkabler til Danmark. Energiminister Terje Aasland vil først se om de er til fordel for norske strømkunder før han konkluderer.
Politikk: – Jeg har hele tiden sagt at hvis jeg får en konsesjonssøknad på bordet om Danmark 1 og 2-kablene, må den veldig tydelig vise at det er til fordel for norske strømkunder og til fordel for det norske kraftsystemet. Ellers får de ikke konsesjon, sier Aasland til NTB.
Det er en annen tone enn den partikollega Ingvild Kjerkol la opp til i går. Da sa hun og programkomitémedlem Are Tomasgard at de vil foreslå at Arbeiderpartiet går inn for å droppe fornyelse av kablene, som snart har utløpt sin tekniske levetid.
Da kablene til Danmark ble bygget en gang på 1970-tallet, fungerte det slik at Norge importerte strøm på nattetid når det var lite forbruk i Danmark, mens vi eksporterte på dagtid og støttet opp om den danske aktiviteten da, forklarer Aasland.
Situasjonen er annerledes i dag.
– I dag ser vi at disse kablene i større og større grad går til netto eksport, og vi ser også at danskene i større og større grad tenker på å binde opp sin kraftproduksjon i grønn hydrogenproduksjon, som de igjen skal selge til Tyskland, sier energiministeren.
Han avviser dermed også anmodningen fra Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad om å avlyse utredningen fra Statnett med det samme. Ikke minst påpeker han at utenlandskablene ofte fører til at det er billig strøm i Norge – når været tillater det.
– Når det blåser mye i Tyskland, blåser mye i Danmark og Sør-Sverige, får vi importert mye billig strøm til Norge, og det er direkte årsak til at vi har hatt mange timer med minuspriser i år. Gjennomsnittsprisen hittil i år, for Sør-Norge, er på 58 øre, sier energiministeren.
Energiministeren understreker at en konsesjonssøknad fra Statnett ikke må være «til ulempe for det norske folk» om han skal godkjenne den, men også at han ikke vet hvordan utredningen som Statnett gjør nå, vil se ut til slutt.
– Da blir situasjonen helt annerledes, og det må Statnett vurdere hvordan vil slå ut for norske strømkunder og systemet. Så kommer jeg, basert på de fakta jeg får på bordet, ta stilling til hvordan dette skal gjøres.
(©NTB)