Menu
Et team av frivillige bærer et stort bur med flere hunder som er blitt evakuert fra de flomrammede områdene i Kherson i Ukraina. Foto: Libkos / AP / NTB

En moderne utgave av Noahs ark i «syndfloden» i Kherson

Dyrevenner setter liv og helse på spill for å redde katter, hunder, ender og andre dyr fanget i flomvannet i Kherson i Ukraina.

Av NTB | 15.06.2023 06:08:54

Kuriosa og kjendiser: Sergej Ludenskyj balanserer på tømmerstokker som flyter i det mørkegrønne vannet. Han speider mot en strandet katt. 31-åringen kaster seg framover for å prøve å fange dyret, men bommer og faller i vannet fullt av flytende gjenstander. Ludenskyj gir seg ikke og fanger katten på andre forsøk. Han stryker den varsomt og får den inn i et bur.

Han kommer seg over i båten med katten. Da høres lyden av eksplosjoner over vannet.

Etter at den store Kakhovka-demningen ble ødelagt, har tusenvis av mennesker flyktet eller blitt evakuert fra områder som ligger under ukrainske myndigheters kontroll.

Men grupper av frivillige har også jobbet for å redde dyr det fra stigende vannet.

– Det er det som skiller oss fra russerne, mener Ludenskyj, som har reddet mer enn 100 dyr på tre dager.

Lokale innbyggere har gitt ham koordinater for deres strandede kjæledyr, og han har tatt flere turer om dagen.

Ludenskyj har lang erfaring med å redde dyr som lider under krigen. Allerede kort tid etter at Russland invaderte Ukraina i februar i fjor, opprettet han organisasjonen Animal Care Center.

Han er vant til å redde forlatte hunder og katter som er blitt igjen i leiligheter og hager når eierne deres har måtte flyktet fra angrep i det østlige Ukraina. Men oversvømmelsene i Kherson gjør ham mer nervøs.

– Dette er første gang vi må operere fra vann, forteller han.

– Også her jobber vi under fare for å bli beskutt, men vi kan ikke bruke skuddsikre vester. De er for tunge, og vi kan falle i vannet.

Fire frivillige kolleger er blitt drept under redningsaksjoner, sier Ludenskyj.

– Vi så likene deres, legger han til mens han dukker for å unngå elektriske ledninger som henger over vannet.

– Mange av dyrene klatrer opp på takene av hus som driver av gårde, sier han mens båten svinger forbi en skorstein, det eneste synlig på et hus.

Han har havnet i vannet flere ganger og også blitt bitt av livredde katter og skadd av drivende gjenstander. Men i dag avslutter han dagen med et smil om munnen.

– Vi reddet flere liv i dag, sier han og putter tre forskremte andunger inn under jakken sin.

Hundene sitter fast i femte etasje i bygningen sier hun og bønnfaller om hjelp. Hun har spurt andre redningsteam, men de har som oppdrag å redde mennesker og har avslått bønnen hennes, og hun er svært fortvilet. Hun har mistet alt og er livredd for også å miste hundene sine.

– De vil dø der, de vil dø der, gjentar hun.

Ludenskyj lar seg ikke be to ganger. Han skriver ned kvinnens adresse og starter motorbåten sin på nytt.

– Holdninger til dyr er en test på menneskeheten, mener kvinnen.

Men Ludenskyj kom ikke fram til boligen hennes. Han kom under artilleriild, og måtte hoppe ut av båten og svømme i trygghet.

– Vi knuste et vindu i en leilighet og gjemte oss der. Vi slapp uskadd unna, men fikk ikke reddet hundene, konstaterer han.

Petrenko viser fram et fotografi av en chihuahua, som hun har kalt Prinsesse. Hun blind på det ene øyet.

Ludenskyj lover å gjøre et nytt forsøk senere.

Katter, hunder, høner, ender og gjess har kommet om bord i hans moderne Noahs ark gjennom «syndfloden» i Kherson.

Men han har liten tid til å reflektere, han skal redde flere kjæledyr. Dagens oppdrag er å spore opp strandede katter, flere ender og noen høner.

Idet han er i ferd med å avslutte for dagen, kommer 67 år gamle Tatiana Petrenko vassende mot ham. Hun er desperat etter at noen skal hjelpe henne med å redde hundene som er strandet i det oversvømte huset hennes, som ligger flere kilometer unna.

(©NTB)