Én av to opplever økonomisk utrygghet
Bare halvparten av nordmenn føler seg økonomisk trygge, viser en fersk rapport fra Oslo Met. I 2021 var andelen 65 prosent.
Arbeidsliv: De siste tre årenes renteøkninger og prisstigning har satt spor. Hele 17 prosent sliter eller er ille ute, en økning fra 7 prosent i 2021, skriver Klassekampen.
I tall tilsvarer det 445.000 husholdninger som nå regnes som «slitere» eller «ille ute», ifølge Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Oslo Met.
Til sammenligning gjaldt dette 175.800 husholdninger i 2021. Disse husholdningene har ifølge tidligere undersøkelser lav eller ingen sparekonto, betalingsproblemer og risikerer å gå sultne til sengs.
At omtrent like mange sliter nå som i fjor, tyder på et varig press på folks hverdagsøkonomi, ifølge rapporten.
Sifo har målt husholdningenes økonomiske trygghet fem ganger siden 2021 for å se hvordan prisveksten påvirker oss. Undersøkelsen viste en stor økning i opplevd utrygghet fra 2021 til 2022. Deretter har nivået ligget stabilt, ifølge den siste undersøkelsen som publiseres i dag.
– Hvis det stabiliserer seg på et såpass høyt nivå, har vi et problem. Det å ha økonomiske problemer over såpass lang tid har store kostnader, både for individene og for samfunnet som helhet, sier forsker Krizstina Gyüre, en av forfatterne bak rapporten.
Lavinntektshusholdninger med under 400.000 kroner i samlet inntekt, barnefamilier med eneforsørger, leietakere, uføretrygdede og pensjonister er hardest rammet.
(©NTB)