Én av fem studenter som leier privat, har fått husleien økt ulovlig
Flere studenter opplever ulovligheter i leie av privat bolig, blant annet at husleien øker mer enn tillatt, viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet.
Økonomi og næringsliv: – Utleier kan kun øke husleien én gang i året, og da ikke mer enn konsumprisindeksen, forklarer forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen i Forbrukerrådet. Hun påpeker at kunnskapen ofte er lav både hos utleier og leietaker, noe som fører til at mange betaler mer enn de skal.
Undersøkelsen avdekker også flere andre utfordringer studenter møter på leiemarkedet. Én av fem rapporterer at boligens standard var vesentlig dårligere enn lovet, mens én av ti har opplevd at utleier har låst seg inn uten tillatelse.
De råder også leietakere til å dokumentere boligens tilstand ved innflytting og være klar over sine rettigheter, inkludert retten til å la en kjæreste flytte inn uten ekstra kostnad.
Både Rødt og SV reagerer kraftig på funnene i undersøkelsen.
– Dette er alvorlige tall. Det viser at det er for mange useriøse utleiere og at det haster å bygge opp en sterkere og bedre utleiesektor, og flere studentboliger. Det er på tide å stoppe de ville tilstandene på leiemarkedet, sier kommunalpolitisk talsperson Birgit Oline Kjerstad i SV.
– Når 20 prosent av studentene sier de opplever at boligens standard er dårlig, viser det at regjeringen og Stortinget må få ut fingeren og få på plass en husleielov som ivaretar alle, inkludert studenter, sier hun.
Forbrukerrådet anbefaler studenter å ta kontakt med utleier ved urettmessige husleieøkninger eller andre problemer. Hvis man ikke kommer til enighet, bør saken tas videre til Husleieutvalget.
– Når én av fem studenter har opplevd ulovlig husleieøkning, så betyr det at tusenvis av utleiere rett og slett jukser med reglene. Det er svært alvorlig. Dette er bokstavelig talt økonomisk kriminalitet, sier Tobias Drevland Lund, stortingsrepresentant for Rødt og boligpolitisk talsperson i partiet.
– Utleiere må følge loven som alle andre, det er uholdbart at flere utnytter studenter som er i en sårbar situasjon fra før av, sier Kaja Ingdal Hovdenak, leder av Norsk studentorganisasjon
(©NTB)