Eksplosiv høring i vente for Trumps utvalgte forsvarsminister
Donald Trumps kontroversielle kandidat til forsvarsministerposten, Pete Hegseth, møter til høring i Senatet tirsdag. Temperaturen ventes å bli høy.
Politikk: Senatorene skal vurdere om den tidligere krigsveteranen og TV-programlederen er egnet til å ta ledelsen i Pentagon.
Hegseth er en kandidat utenom det vanlige, med en oppsiktsvekkende historie med tidligere uttalelser og handlinger. De omfatter anklager om seksuelle overgrep, overdrevent alkoholkonsum og nedsettende syn på kvinner i militære kamproller, minoriteter og det han omtaler som «woke» generaler.
Han har lovet å avstå fra alkohol hvis han blir godkjent som leder for forsvarsdepartementet.
– Det er på tide å gi roret til noen med støv på støvlene. En endringsagent, vil Hegseth si til senatorene i sin åpningstale, ifølge et utkast som Associated Press har fått tilgang til.
– Han vil bli kritisert. Han vil bli nedverdiget. Han vil bli snakket om. Men vi kommer til å få ham over målstreken, sa senator Tommy Tuberville fra Alabama på et arrangement med tidligere Navy SEALs, spesialstyrker fra hæren og marinesoldater som støtter kandidaten.
Tidligere Florida-senator Marco Rubio ventes å bli godkjent som utenriksminister uten store problemer. Hans høring holdes onsdag. Trumps kandidat til stillingen som minister for innenriks sikkerhet, Kristi Noem, møter samme dag. Det gjør også justisministerkandidaten Pam Bondi og den nominerte CIA-direktøren John Ratcliffe.
Han er blant de mest utsatte av Trumps utvalgte, men republikanerne er ifølge nyhetsbyrået AP fast bestemt på å gjøre Hegseth til en symbolsak for Trumps styringsfilosofi. Utenforstående grupper, inkludert de som er tilknyttet Heritage Foundation, kjører kostbare kampanjer for å støtte opp om Hegseths kandidatur.
Høringen i Senatets forsvarskomité er starten på et ukelangt maraton der Trumps utvalgte kandidater til et titall toppstillinger i regjeringen skal vurderes. Det republikansk-ledede Senatet presser på for å få noen av kandidatene godkjent så snart som mulig etter innsettelsesdagen 20. januar.
(©NTB)