Menu
Seniorforsker Julie Wilhelmsen under et foredrag i 2017. Foto: Heiko Junge / NTB

Eksperter tror på møte mellom Ukraina og Russland: – Men jeg tror neppe Putin dukker opp

Eksperter tror på et møte mellom Ukraina og Russland, men er delte i synet om det blir mellom Vladimir Putin og Volodymyr Zelenskyj, eller på et lavere nivå.

Av NTB | 12.05.2025 13:13:27

Politikk: NUPI-forsker Julie Wilhelmsen tror man kan komme til å se de to presidentene Vladimir Putin og Volodymyr Zelenskyj i Istanbul i Tyrkia torsdag.

– Jeg tror møtet kan komme i stand. Grunnen er at Russland frykter at USAs velvilje overfor Kreml ikke vil vare hvis de ikke viser seg villige til å være med på forhandlinger om Ukraina nå, sier Wilhelmsen i en kommentar til NTB.

Forsker og Russland-Ukraina-ekspert ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR på Oslo Met Jørn Holm-Hansen tror også at det kan komme i stand et møte mellom Russland og Ukraina i Tyrkia torsdag, men han stiller seg mer tvilende om det blir på toppnivå.

– Jeg tror ikke det blir mellom de to statslederne Zelenskyj og Putin, men at det blir et møte på et lavere nivå mellom forhandlingsdelegasjoner, sier Holm-Hansen.

Holm-Hansen peker på at Zelenskyj er veldig god til å håndtere mediene, særlig de utenlandske.

– Han vet at han får oppmerksomhet når han forespeiler et møte mellom de to presidentene. Dessuten får han Putin til å se feig ut hvis han ikke stiller, men jeg tror neppe Putin dukker opp, sier Holm-Hansen.

– Det var et tøft utspill, og vi får se om Putin faktisk kommer. Det er litt usikkert om han faktisk stiller opp, sier Eide til NRK.

Zelenskyj uttalte søndag at han kom til å vente på Putin i Tyrkia på torsdag. Personlig.

I tillegg har Trump åpnet muligheten for en normalisering av forholdet til Russland. Da kan harde sanksjoner bli erstattet av økonomisk samarbeid. Parallelt med disse «gulrøttene» har Trump også truet med enda flere sanksjoner mot Russland hvis landet ikke godtar en våpenhvile.

– Men på tross av at Russland føler seg ganske selvsikre nå når det gjelder å vinne fram, både når det gjelder kontrollen over de fem fylkene de okkuperer deler av i dag, krav til Ukraina om ikke NATO-medlemskap og så videre, tror jeg Putin kommer til å stille på møtet, sier seniorforskeren som også leder NUPIs forskningsgruppe for Russland.

Hun mener grunnen er at Russland nok frykter at de kan komme til å bli rammet av Trumps utålmodighet når det gjelder å få resultater på plass. USA kan komme til å øke presset på Russland gjennom sanksjoner eller økte våpenleveranser til Ukraina.

– Jeg er veldig avventende og pessimistisk når det gjelder hva Zelenskyj vil møte når slike forhandlinger kommer i gang. Det er et kravstort og lite kompromissvillig Russland, slår hun fast.

Wilhelmsen mener likevel det er svært viktig at man får til et møte.

– Denne krigen er utmattende med ufattelig mange liv som går tapt, understreker hun.

– Da kan fagfolk begynne å teste ut ulike løsninger, drøfte posisjoner osv., sier han.

Han mener at et slikt første møte vil få synspunktene fram i lyset, en anledning for landene til å gjøre sine posisjoner klare, og å begynne å vise allmennheten hva de er villige til å strekke seg til for å få til en avtale.

– Det er ikke gitt hvor langt verken Ukraina eller Russland er villige til å strekke seg, sier han.

Han mener imidlertid det er et stort spørsmål hva Putin kan komme til å gå med på.

– Selv om det går treigt, har Russland overtaket militært, så hvorfor skal de stanse da? Ett svar kan være at Russland vil få mulighet til å la sine styrker hvile, samtidig som de vil kunne fortsette produksjonene av våpen, og dermed komme sterkere tilbake, mener Holm-Hansen.

Han legger til at det nok er derfor Putin har stilt krav om at utenlandske militærleveranser til Ukraina skal stanses mens våpenhvilen pågår.

Holm-Hansen peker på at Putin har brukt mange ulike begrunnelser for angrepet på Ukraina. Det viktigste for Putin og kretsen rundt ham er nok å hindre at Ukraina kan brukes for å angripe Russland militært i framtida, mener han. Derfor blir det viktigste for Putin i forhandlingene at Ukraina ikke får Nato-medlemskap eller annet vestlig forankret militærsamarbeid samt at Ukrainas eget militærapparat blir lite.

– For å få til dette, kan nok Putin være villige til å avgi en del av de okkuperte områdene, noe som er et sentralt krav for ukrainerne. Denne viljen vil nok neppe gjelde Krim, legger han til.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er også usikker på om Putin dukker opp.

Wilhelmsen understreker av at Russland er sterke på bakken for tiden, og at de føler seg støttet av USAs president Donald Trumps tidligere løfter. Trump-regjeringen har tidligere i år uttalt at Ukraina neppe blir medlem av Nato og at ukrainerne trolig ikke får tilbake alt sitt territorium.

Selve møtet, hvis det altså vil finne sted, tror Wilhelmsen blir svært tøft og vil gi Ukrainas president dårlig uttelling.

Holm-Hansen mener altså et møte mellom forhandlingsdelegasjoner fra de to landene er det mest sannsynlige og også vil være det riktigste.

Holm-Hansen understreker at de to landene først og fremst har én potensiell felles interesse, nemlig å få slutt på krigen som er svært kostbar for begge. Mest for Ukraina, men også for Russland.

(©NTB)