Eksperter: Budsjettet vil neppe føre til rask rentenedgang
Regjeringens økte pengebruk vil neppe bidra til lavere inflasjonen og rentenedgang med det første, mener eksperter.
Økonomi og næringsliv: Økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole mener at pengebruken og oljepengebruken øker betraktelig. Han hadde håper at finansminister Jens Stoltenberg hadde vist mer moderasjon.
– Etter min mening er dette et såpass ekspansivt budsjett at det i alle fall ikke vil bidra til å få ned inflasjonen. Dermed kan rentenedgangen bli ytterligere utsatt og ikke komme så langt ned som mange har håpet på, sier Grytten.
Dette er 50 milliarder mer enn i statsbudsjettet for 2025, men fortsatt godt innenfor handlingsregelen på 3 prosent.
Økningen tilsvarer også den økte støtten til Ukraina.
– Ukrainapengene vil i stor grad brukes utenfor Norge og har derfor begrenset betydning for norsk inflasjon, men noe av det vil også brukes innenlands, påpeker Grytten.
– Selv om mye av innretningen i revidert budsjett var kjent før Norges Bank la fram sin renteprognose i mars, er risikoen at den økte pengebruken over statsbudsjettet bidrar til å utsette det første rentekuttet, sier hun til NTB.
Norges Banks har holdt styringsrenta uendret på 4,5 prosent siden desember 2023.
På det siste rentemøtet 7. mai pekte banken på «usikkerhet om den videre økonomiske utviklingen», men anslo at styringsrenten «mest sannsynlig» vil bli satt ned i løpet av året.
– I en tid der vi er opptatt av å få ned inflasjon og kunne sette ned renten, kunne man ønske at pengebruken var lavere, sier han til NTB.
At regjeringen ser for seg økt vekst og fortsatt lav arbeidsledighet, er interessant, mener Knudsen.
– Det er gode nyheter. Regjeringen legger til grunn litt lavere inflasjon enn det som er i Norges Banks anslag. Generelt betyr det raskere rentekutt, sier han.
– En såpass stor økning i budsjettimpulsen neste år, når arbeidsledigheten er svært lav, vil bidra til å holde prispresset oppe, sier hun.
– Den underliggende prisveksten er i budsjettet ventet å bli 3 prosent neste år, et helt prosentpoeng over Norges Banks mål om 2 prosent prisvekst over tid, påpeker Holvik.
Grytten mener Norge på sikt må få ned pengebruken som etter hans syn er skadelig for inflasjon, renter, produktivitet, omstillingsevne og konkurranseevne i norsk økonomi.
I det reviderte nasjonalbudsjettet for inneværende år legger regjeringen opp til å bruke 542,4 milliarder oljekroner, eller 2,7 prosent av forventet realavkastning på oljefondets verdi, mot 2,6 prosent i fjor.
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 tror i likhet med Grytten at det første rentekuttet vil la vente på seg som følge av budsjettet.
– Oi, nå flyter oljepengene, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge i en kommentar til regjeringens budsjettforslag.
Holvik frykter at budsjettet vil bidra til å holde prispresset oppe i norsk økonomi.
(©NTB)