Menu
Wagner-gruppens leder Jevgenij Prigozjin omkom i flystyrten nord for Moskva onsdag, skriver gruppen på Telegram. Bildet av Prigozjin er hentet fra en video offentliggjort i mai i år. Foto: Sergej Ilnitskij / AP / NTB

Ekspert om flystyrten: – Veldig beleilig for Moskva

Forsvarseksperter mener trusselen fra Wagner-gruppen mot den russiske stat er kraftig redusert etter at Jevgenij Prigozjin angivelig døde i en flystyrt onsdag.

Av NTB | 23.08.2023 21:14:28

Krig og konflikter: – Jeg tror dette er veldig beleilig for Moskva, sier Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, til NTB.

Wagner-gruppen uttaler onsdag kveld at leder Jevgenij Prigozjin og grunnlegger Dmitrij Utkin begge er døde.

Ti mennesker er meldt omkommet etter at et privat jetfly onsdag styrtet i Russland. Prigozjin sto ifølge russiske myndigheter på passasjerlisten.

– Jeg spekulerte etter militæropprøret, og det han kalte rettferdighetsmarsjen mot Moskva, at hans dager nok ikke kom til å bli mange og lange. Han har vært det Putin mener er en forræder mot Russland, og det har Putin tidligere sagt at han aldri tillater.

– Det er i hvert fall et mulig motiv, om dette ikke er en hendig ulykke, fortsetter Røseth.

Røseth påpeker at Moskva både har hatt motiv og evne til å ta Prigozjin etter militæropprøret i juni og kan ha sett at dette var et gunstig tidspunkt.

– Moskva har svekket hans omdømme, det har gått en del tid siden Wagner-gruppen ble erklært som helter etter Bakhmut, og gruppen har opplevd splittelse.

Borchgrevink er seniorrådgiver i Den Norske Helsingforskomité og forfatter av boken «Krigsherren i Kreml».

Han påpeker i likhet med Røseth at Putin kalte Prigozjin en forræder etter Wagner-gruppens marsj mot Moskva. Likevel fikk både Prigozjin og leiesoldatene hans innvilget amnesti i Belarus.

– Det virket veldig rart at den avtalen ble inngått, sier Borchgrevink.

– Dette er Russland, det er mye vi ikke vet. Noe ser ut som noe annet enn det er, sier Karlsen og fortsetter:

– Når det er sagt, er det nok mange grunner til at man kunne tenke seg å bli kvitt Prigozjin. Russiske myndigheter har vist før at de har klart å kvitte seg med folk. Men jeg tror ikke det var nødvendig å styrte et fly med ti mennesker, så jeg tror dette var en ulykke.

Også Røseth tror Wagner-gruppen vil fortsette etter Prigozjins antatte død, men under en annen ledelse – trolig utpekt av Putin selv.

Begge ekspertene påpeker at trusselen fra Wagner-gruppen er betraktelig redusert etter Prigozjins angivelige død.

– Wagner-gruppen som trussel mot den russiske stat er nå kraftig svekket. Det er mulig Putin nå har fjernet en fremtidig mulig trussel, sier Røseth.

Prigozjin var en utsatt person, slår Røseth fast.

– Veldig lite overraskende, sier Aage Borchgrevink om Prigozjins antatte død.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Stabsskolen tror på sin side at flystyrten var en ulykke.

Karlsen tror russiske myndigheter kommer til å videreføre de delene av Wagner-gruppen som opererer i Afrika og andre steder, og at resten av gruppen vil absorberes i de regulære, russiske militærstyrkene.

(©NTB)

Flere nyheter: