Ekspert: Gabons kuppmakere bruker presidentkritikk som avledning
Til tross for legitime klager rundt valget i Gabon, var presidentens upopularitet kun et påskudd for at militæret kunne ta makten selv, ifølge analytiker.
Politikk: – Tidspunktet for kuppet, etter kunngjøringen av de usannsynlige valgresultatene, og juntaen raske handling tyder på at dette var planlagt på forhånd, sier forskningsdirektør Joseph Siegle ved Africa Center for Strategic Studies.
– Selv om det er mange legitime klager rundt valget og Bongos styre, har det lite med kuppforsøket å gjøre. Å ta opp disse klagene nå er bare en avledningsmanøver fra militærets side, sier han.
Hvis kuppet lykkes, kan det markere slutten på over fem tiår med Bongo-familien ved makten i den oljerike sentralafrikanske nasjonen.
Kuppet i Gabon er det åttende militærkuppet i Sentral- og Vest-Afrika på knappe tre år, og skjer kun en måned etter at Nigers demokratisk valgte president ble avsatt.
Bongos familie har imidlertid blitt anklaget for endemisk korrupsjon og for å ikke dele landets oljerikdom med befolkningen på rundt 2 millioner mennesker. Landet er blant de mer velstående i regionen takket være rike mineral- og oljeressurser.
Militære ledere i Gabon styrtet sittende president Ali Bongo Ondimba onsdag, kort tid etter at han ble erklært som valgvinner og sikret seg en tredje periode ved makten. Valgresultatet var omstridt, og sjefen for presidentgarden, Brice Oligui Nguema, er innsatt som nytt statsoverhode.
I motsetning til Burkina Faso, Mali og Niger, ble Gabon ansett som et relativt stabilt land. I tillegg til flere kupp og kuppforsøk, sliter de to førstnevnte også med jihadistiske opprør.
(©NTB)