Menu
Irakiske demonstranter brenner et bilde av Sveriges statsminister Ulf Kristersson etter at svenske myndigheter tillot en koranbrenning foran Iraks ambassade i Stockholm. Foto: Adil AL-Khazali / AP / NTB

Ekspert: Dialog kan dempe konflikten mellom Irak og Sverige

Religiøse elementer i konflikter gjør dem vanskelige å løse. Men med dialog kan spenningene mellom Sverige og Irak etter koranbrenningene dempes, mener forsker.

Av NTB | 21.07.2023 10:03:16

Politikk: Konflikten som har oppstått mellom Irak og Sverige, er svært alvorlig, mener Peter Wallensteen, professor i freds- og konfliktforskning ved Uppsala universitet.

Den siste tiden har det vært flere koranbrenninger foran ambassadene til muslimske land i Sverige. Den seneste konflikten oppsto torsdag da Sveriges ambassade i Irak ble stormet av demonstranter som var sinte for at svenske myndigheter tillot koranbrenning foran landets ambassade i Stockholm.

Irak svarte med å kaste ut Sveriges ambassadør, kalle hjem sin egen toppdiplomat i Stockholm, samt forby all handel med svenskene.

– På en eller annen måte må det være mulig for politiet å forhindre dette når det skaper usikkerhet for svensker rundt om i hele verden, ikke bare det koranbrenningen skjer, sier han.

– Vi må finne en mer givende måte å snakke med hverandre på enn å brenne bøker eller ambassader.

– I slike situasjoner prøver meglere ofte å finne mer praktiske og konkrete ting, som å diskutere territorier fremfor religiøse forskjeller, sier Wallensteen.

Han har sammenlignet Sveriges og Danmarks håndtering av konfliktene som oppsto med muslimske land etter publiseringen av Lars Vilks’ tegninger av den islamske profeten Muhammed i hundeskikkelse.

Da var svenske myndigheter flinkere på å roe ned situasjonen enn den danske, ifølge Larsson.

Daværende statsminister Fredrik Reinfeldt tok kontakt med muslimske organisasjoner i Sverige, og disse hjalp til å dempe sinnet blant muslimer i både Sverige og utlandet.

– Jeg vet ikke hva statsminister Ulf Kristersson har gjort med dette i dag, men det er lurt å ta en diskusjon med muslimske organisasjoner fordi de når bredt ut blant muslimer i Sverige og har kontakter i utlandet, sier Sorgenfrei.

Han mener at dagens situasjon i Sverige er mer opp til utenriksdepartementet å gjør noe med enn statsministeren.

Wallensteen mener at svenske myndigheter nå må tenke nytt om hvordan de håndterer tillatelser til offentlige sammenkomster der religiøse bøker brennes.

Men forskning viser at konflikter med religiøse elementer ofte er vanskeligere å løse enn dersom religion ikke var like vesentlig.

Dialog har fungert i lignende situasjoner tidligere, ifølge forsker Göran Larsson ved Göteborgs universitet.

I motsetning til Vilks-saken i 2007 har koranbrenningene også vært utbredt i sosiale medier. Det gjør situasjonen vanskeligere for politikere og trossamfunn å kontrollere, sier professor Simon Sorgenfrei i religionsvitenskap ved Södertörns universitet.

(©NTB)

Flere nyheter: