Eidesen storfornøyd med pensjonsforliket
- Vi er glad for at minsteytelsene nå skal regulere med årlig lønnsvekst, sier Tor Inge Eidesen (Sp) fra Haugesund. Han takker alle partiene for en konstruktiv forhandlingsprosess.
Politikk: Eidesen (59) var vararepresentant nummer én for Rogaland etter valget i 2021 og har møtt fast som representant fra 04.08.2023 for Geir Pollestad, som da ble Landbruks- og matminister.
– Først en stor takk til alle partiene for en konstruktiv forhandlingsprosess, begynner Eidesen da vi spør han om forliket.
Han forklarer:
– Folketrygden er bærebjelken i det norske pensjonssystemet. Dette er den første evalueringen av pensjonsreformen som ble innført i 2011. Regjeringen sine forslag bygger på pensjonsutvalget som leverte sin utredning i 2022. Erfaringene fra pensjonsreformens første år har vist at det er behov for noen justeringer.
– For Senterpartiet er det viktig å understreke at Folketrygden skal sikre en trygg og verdig alderdom for alle, og at den skal ha en sosial profil. Vi er derfor glade for at vi nå skal regulere minsteytelsene med årlig lønnsvekst, og at løpende pensjoner reguleres med et gjennomsnitt av pris- og lønnsvekst. Dette gir bedre muligheter for å opprettholde kjøpekraften til de som har minst, noe som er veldig viktig for Senterpartiet og regjeringen.
Eidesen forklarer også hvorfor endringene var nødvendige:
– Vi lever lenger og vi har rett og slett behov for at flere deltar i arbeidslivet lenger. For Senterpartiet er det viktig at vi legger til rette for et trygt og anstendig arbeidsliv – nettopp for å gjøre det mulig og interessant å delta lenger i arbeidslivet. Avtalen innebærer også at vi innfører en sliterordning i folketrygden. Like viktig er det at vi peker på at partene i arbeidslivet også må bidra til trygge og seriøse arbeidsplasser med godt arbeidsmiljø.
Han viser til tryggheten med pensjon:
– Vi skal leve våre liv – og ha trygghet for hva som venter oss den dagen vi pensjonere oss. Samtidig skal fellesskapet ha evne til å finansiere framtidens pensjoner. Derfor er det spesielt gledelig at vi denne gangen har samlet enda flere partier til en avtale som sikrer forutsigbarhet om hovedlinjene.
– Så er det jo sånn at i forhandlinger må alle gi og ta noe – det betyr at det innenfor den rammen vi hadde tilgjengelig – er denne avtalen så langt vi kom denne gangen. Jevnlige evalueringer, hvert 10 år, er derfor viktig for å sørge for at pensjonssystemet utvikles og korrigeres slik at det til enhver tid er best mulig tilpasset det samfunnet vi lever i.