Egypt vil ikke ha en million palestinere inn i landet
Israel ber alle beboere nord på Gazastripen rømme sørover, men Egypt frykter at Israels plan er å skyve palestinerne ut av Gaza og inn i Egypt.
Økonomi og næringsliv: – Israel synes det ville være en fin løsning å dytte alle palestinerne på Gazastripen inn på den egyptiske Sinai-halvøya, sier Hilde Henriksen Waage, som er professor ved UiO og seniorforsker ved PRIO.
– Men det vil ikke Egypt. Regjeringen i Kairo har mer enn nok med å brødfø sin egen store befolkning til å skulle slippe inn 2,3 millioner palestinere, sier hun.
Etter at Israel i forkant av en mulig bakkeinvasjon ba alle de 1,1 millioner palestinerne nord i Gaza om å evakuere sørover, har Egypt gjort det klart at de ikke skal over grensa.
Egypt vil bidra med mekling og humanitær hjelp så lenge de slipper å ta imot store mengder palestinere.
– Det virker som denne advarselen bereder grunnen for aggresjon og fordrivelse av Gazas folk mot grensa til Egypt, så de kan knuse drømmen om en palestinsk stat, sa Bakri en halv time etter Israels evakueringsordre.
Også Sisi sier at det vil undergrave visjonen om en egen stat for palestinerne om de lar seg fordrive.
Grensa er vanligvis åpen for humanitær hjelp og forsyninger, men stengt for palestinere som vil ut.
– Med avtalen er Egypt på samme lag som Israel. Grunnen til at Egypt har en slik avtale med Israel, er ren egeninteresse; de vil ikke ha en eneste palestiner inn på Sinai, og det har de aldri villet, sier Henriksen Waage.
I sin tale torsdag understreket Sisi at Egypt har forpliktet seg til å sikre leveranser til Gaza av både medisinsk og humanitær hjelp, og flygninger med humanitær hjelp til Gaza dirigeres nå til flyplassen i el-Arish ved grensa til Gaza.
En annen grunn til at Egypt nødig slipper palestinerne inn i Sinai, er at store deler av Sinai-halvøya domineres av islamistiske grupper, inkludert IS. Dette er et resultat av at Israel under Camp David-forhandlingene i 1978 forlangte at et bredt grenseområde ble demilitarisert.
Men om det normale mønsteret følges fra tidligere slike kriger, sier hun at Egypt og andre land som Qatar etter hvert blir involvert i mekling om en våpenhvile.
– Men denne gangen blir løsningen vanskeligere også for Israel. Ingen spør hva som skjer etter dette, etter bombing og en bakkekrig. Skal Israel bli stående i Gaza med store militære styrker? Det har de ikke økonomi og militær kapasitet til, og i tillegg kommer situasjonen på Vestbredden og trusler fra Hizbollah og Syria, sier hun.
President Abdel Fatah al-Sisi ba torsdag palestinerne holde ut og bli i hjemlandet sitt, mens veteranpolitikeren Mustafa Bakri åpent anklaget Israel for å forsøke å fordrive palestinerne inn i Egypt.
Grensa til Egypt ved Rafah er Gazas eneste grense som Israel ikke kontrollerer, men den har etter avtale med Israel vært stengt siden 2005. Egypt har også stengt de fleste tunnelene under grensa ved hjelp av murer langt ned i bakken.
Etter at Israel, som følge av helgens brutale Hamas-angrep, innførte full blokade av Gazastripen, presses Egypt nå av omverdenen, inkludert USA, til å åpne en humanitær korridor inn i Gaza.
Henriksen Waage spår et grusomt blodbad i Gaza by i dagene som kommer, der 1,1 million palestinere ikke har noen steder å søke ly.
(©NTB)