Menu
Talibans forbud mot kvinnelige hjelpearbeidere har fått flere store hjelpeorganisasjoner til å innstille virksomheten i Afghanistan. Foto: AP / NTB

Egeland i Kabul for å legge press på Taliban

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er i Kabul i et forsøk på å få Taliban til å omgjøre beslutningen om å nekte kvinnelige hjelpearbeidere.

Av NTB | 10.01.2023 14:25:04

– Jeg er her for å fortelle Talibans ledere og andre som kan påvirke dem, at vi må få gjenoppta arbeidet med kvinnelige ansatte. Liv vil gå tapt om vi ikke får det, sier Egeland.

Flyktninghjelpen har nærmere 500 kvinner blant sine ansatte i Afghanistan, og disse jobber med alt fra utdanning og helse til matvarehjelp og juridisk rådgivning.

– Vi kan ikke arbeide uten våre kvinnelige kollegaer, og vi vil ikke arbeide uten dem, sier Egeland.

– VI akter ikke å jobbe kun med menn. Vi kommer ikke til å jobbe via menn for å nå enker og enslige mødre, sier han.

Talsmenn for regimet har siden moderert forbudet noe og blant annet åpnet for kvinner i FN-organisasjoner, og det er fortsatt noe uklart hvem som før øvrig rammes av forbudet.

Afghanistan står overfor en av verdens verste humanitære kriser, og landets 38 millioner trues av sult.

– Vi har helt åpenbart blitt ført bak lyset av Taliban-regjeringen. Nå gjør de det helt åpenbart umulig for oss å jobbe, sier Egeland.

Etter å ha møtt Taliban-ledere i Kabul, reiser Egeland etter planen videre til Kandahar. Det er Talibans de facto maktsenter, og det er blant annet derfra den øverste lederen Haibatullah Akhundzada utsteder sine dekreter.

Ifølge Egeland er det motstand mot kvinneforbudet innad i Taliban.

– Jeg hører at det pågår en intens debatt i Taliban. Det er en intern kamp, og det ser nå ut til at feil gruppe har sikret seg et overtak, sier han.

– Vi er alene. Hvor er bistandspartnerne? Hvor er alle de internasjonale finansinstitusjonene som faktisk har holdt liv i samfunnet her, spør han.

Dersom ikke forbudet mot kvinnelige ansatte oppheves, vil alt hjelpearbeid før eller siden stanse helt opp i Afghanistan, advarer Egeland.

– Til slutt vil det ikke være igjen noen hjelpeprosjekter å finansiere, og vi vil ikke være i stand til å betale lønninger. Det vil bli slutten på vår virksomhet, sier han.

Flyktninghjelpen er blant flere hjelpeorganisasjoner som har stanset sin virksomhet i Afghanistan etter at Taliban-regimet nedla forbud mot kvinnelige hjelpearbeidere.

Taliban lovet opprinnelig at de ikke ville innføre noe forbud mot kvinnelige lærere eller hjelpearbeidere, men har de siste månedene gått tilbake på dette.

Egeland oppfordrer vestlige diplomater til å returnere til Afghanistan for å legge press på Taliban i et forsøk på å tvinge fram større respekt for menneskerettighetene.

(©NTB)

Flere nyheter: