Efta-domstolen gir miljøorganisasjoner medhold i Førdefjorden-søksmål
Rent økonomiske hensyn er ikke en begrunnelse for å åpne for unntak fra miljømålene i EUs vanndirektiv, konkluderer Efta-domstolen i Førdefjord-saken.
Kriminalitet og rettsvesen: Miljøorganisasjonene Naturvernforbundet og Natur og Ungdom saksøkte staten og ba Efta-domstolen vurdere godkjenningen av å dumpe opptil 170 millioner tonn utsprengt gruveavfall i fjorden på Vestlandet.
Onsdag klokka 14 kom dommen fra domstolen i Luxembourg. Der er konklusjonen at rent økonomisk hensyn ikke kan tjene som begrunnelse for å tillate slik forurensing.
– Det var et krystallklart svar på aller viktigste spørsmål: Kan lønnsomhet, vanlig lønnsomhet for aksjonærer, ansatte og skatteinntekter utgjøre tvingende allment hensyn. Nei, det kan det ikke, sier leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet til NTB.
– Vi har en helt annen mulighet til å vinne saken i lagmannsretten i juni enn vi ville hatt uten avklaringen i Efta-domstolen.
Regjeringsadvokaten, som fører saken på vegne av Klima- og miljødepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet, tolker ikke dommen på samme måte som miljøorganisasjonene.
Hun understreker at Efta-domstolen har kommet fram til at rene økonomiske interesser ikke kan vektlegges alene, noe hun mener ikke er overraskende.
– Men domstolen uttaler også at hensynet til arbeidsplasser i enkelte områder og forsyningssikkerhet av kritiske råvarer, kan være legitime hensyn i tillatelsen til et slikt prosjekt.
– Det blir nå opp til lagmannsretten å avgjøre om tillatelsene i Engebø-saken er lovlige.
Begge mener at verken hensynet til privat fortjeneste eller skatteinntekter faller inn under vanndirektivets krav for å tillate forurensning.
Engebøfjellet ved Førdefjorden inneholder Norges største kjente forekomst av rutil, som brukes til utvinning av titandioksid (E171) og granat. Etter mange års utsettelser startet Nordic Mining gruvedrift på fjellet like før jul i fjor.
I januar i fjor tapte Naturvernforbundet og Natur og Ungdom i Oslo tingrett. Retten slo fast at tillatelsen til å drive gruvedrift med sjødeponi i Førdefjorden er gyldig. Tingretten dømte organisasjonene til å betale sakskostnader til Klima- og miljødepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet på drøyt 1,4 millioner kroner.
31. januar i fjor bestemte miljøvernorganisasjonene seg for å anke Førdefjord-dommen til lagmannsretten. De mener også statens tillatelse strider mot EUs vanndirektiv. Derfor ble Efta-domstolen bedt om å komme med en rådgivende uttalelse.
Efta-domstolens dom er ikke juridisk bindende, men er en rådgivende uttalelse. Den kan imidlertid bli tillagt stor vekt når ankesaken tas opp til behandling i Borgarting lagmannsrett senere i år.
– Domstolen gir en nyttig avklaring av hvordan direktivene skal tolkes og understreker at det må gjøres en konkret vurdering fra sak til sak, noe vi også har argumentert for, skriver Karen Mellingen hos Regjeringsadvokaten i en melding til NTB.
Tidligere har både EU-kommisjonen og Eftas overvåkingsorgan Esa uttalt seg i saken.
Siden 2008 har miljøbevegelsen kjempet for å hindre at selskapet Nordic Mining skal kunne deponere gruveavfall fra sin virksomhet i Førdefjorden. Både norske og internasjonale aktører har frarådet prosjektet.
(©NTB)