Menu
Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) mangler både penger og kompetanse til å få utført de tilsynene som de etter loven er pålagt å gjøre av landfast elektriske anlegg. Foto: Lise Åserud / NTB

DSB har ikke oversikt over norske elanlegg, ifølge Riksrevisjonen

Langt færre elektriske anlegg har fått lovpålagt tilsyn av DSB de siste årene. Ansvarlig myndighet får omfattende kritikk av Riksrevisjonen.

Av NTB | 26.10.2023 16:22:32

Økonomi og næringsliv: Antall årlige tilsyn av landbaserte elektriske anlegg har gått tilbake med nesten 75 prosent fra 2015 til 2022. Riksrevisjonen slår fast at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ikke har tilstrekkelig oversikt over elsikkerheten.

Justisdepartementet er oppdragsgiver og ansvarlig for at DSB skal utføre tilsyn og sørger for sikkerheten ved elektriske anlegg og elektromedisinsk utstyr. I en omfattende rapport slår Riksrevisjonen fast at verken departementet eller direktoratet oppfyller ansvaret for å føre dette tilsynet.

DSB har ingen god oversikt over landbaserte elektriske anlegg. Hvilke det blir ført tilsyn med, er ikke basert på risikovurderinger, men ut i fra hvilke som betaler mest. Heller ikke for elektromedisinsk utstyr blir det ført tilstrekkelig tilsyn, slår revisjonen fast.

DSBs hovedfunksjon er nettopp å skulle ha oversikt over risiko og sårbarhet i samfunnet. I kritikken fra Riksrevisjonen beskrives svikten i arbeidet med å føre tilsyn av elektriske anlegg og begrunnes delvis med at DSB skal finansiere virksomheten med gebyrer. Dette blir direkte førende for hvilke tilsyn som utføres, mens andre viktige områder med lav inntjening blir stående uten tilsyn i lange perioder.

– Norge er ett av de mest elektrifiserte og digitaliserte landene i verden. Elektrisitet er forbundet med potensiell fare for liv, helse og materielle verdier. DSB sitt arbeid med å ivareta elsikkerhet gjennom el-tilsynsloven er en viktig del av samfunnssikkerheten. Indirekte vil arbeidet også være med på å understøtte de politiske målene om trygghet i samfunnet, skriver Riksrevisjonen i rapporten.

DSB mangler også oversikt over antall ulykker som skjer knyttet til landbasert strøm.

– Revisjonen viser at direktoratet ikke følger opp alle innmeldte elulykker, og at det er store mørketall når det gjelder innmelding av elulykker til DSB, skriver Riksrevisjonen i sin konklusjon.

Ledelsen i direktoratet sier de er i en anstrengt ressurssituasjon, at de mangler kompetente ingeniører og at de trenger mer kunnskap om nye teknologier innen batteridrift og hydrogen.

DSB har også ansvaret for å føre tilsyn med høyspenningsanlegg ved lufthavner og sykehus i Norge. Det er utført fire tilsyn ved flyplasser siden 2015.

– Det er ikke gjennomført tilsyn av Oslo lufthavn Gardermoen etter 2009, står det i rapporten.

DSB har opplyst til Riksrevisjonen at inntektskravet er styrende for tilsynsaktiviteten, og at de må prioritere tilsyn med de største nettselskapene for å innfri dette. Derfor blir det også ineffektivt å bruke ressurser på å utarbeide risikovurderinger som uansett ikke vil bli brukt.

– Vi anbefaler at Justis- og beredskapsdepartementet sørger for at Direktoratet for sikkerhet og beredskap gjennomfører risikobaserte tilsyn som ivaretar elsikkerheten på alle områder som direktoratet har ansvar for å føre tilsyn med, går det fram av rapporten.

– Det er vanskelig å forstå hvilke vurderinger som ligger til grunn hos DSB, når de feiler ganske grunnleggende på sine primæroppdrag, sier han til NTB.

Amundsen mener justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) må på banen og ta tak i problemene som er avdekket.

– Justisministeren bør snarest vurdere om ledelsen i DSB har den kompetanse og vurderingsevne som er nødvendig, for å rette opp i disse sikkerhetsavvikene, sier Amundsen.

I rapporten vises det til hvordan DSB over flere år ikke har utført tilsyn på flere ulike ansvarsområder som det er pålagt etter el-tilsynsloven. I 2015 ble det utført 186 tilsyn på landbaserte elektriske anlegg. I 2022 var det tilsvarende tallet redusert til 47 tilsyn.

Siden 2019 har DSB bare utført tre tilsyn på sporvei og jernbane. Direktoratet uttrykker at de det året mistet kompetansen til å utføre tilsyn med disse områdene, og fordi dette er oppgaver som gir lite inntekter, ikke er noe som blir prioritert så lenge de må styre etter inntektskrav.

I samme periode med færre tilsyn har DSB økt gebyrene mer enn hva de koster å få gjennomført. Riksrevisjonen skriver at direktoratet ikke kan dokumentere at tilsynsgebyrene ikke er overpriset.

Leder av justiskomiteen på Stortinget, Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet, finner rapporten fra Riksrevisjonen urovekkende når DSB ikke lenger legger sikkerhet til grunn når de fører tilsyn.

(©NTB)

Flere nyheter: