Menu
Haldenreaktoren var verdens eldste tungtvannsreaktor da den ble lagt ned i 2018. På bildet ser vi inngangspartiet til atomreaktoren som ligger 100 meter inne i Månefjellet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

DSA anmelder juks i Haldenreaktoren til Økokrim

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) anmelder Haldenreaktoren til Økokrim etter funn av flere avvik ved utførte eksperimenter.

Av NTB | 24.10.2024 17:19:10

Politikk: – Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har hatt en langvarig tilsynssak med Institutt for energiteknikk (IFE) etter at IFE selv opplyste om misligheter begått ved eksperimenter utført i Haldenreaktoren. Tilsynet er nå avsluttet, og seks avvik ble avdekket. DSA anmelder forholdet til Økokrim, skriver direktoratet i en pressemelding.

Det var NRK som skrev om anmeldelsen først.

Direktør Per Strand i DSA opplyser at de i tilsynet avdekket metodisk manipulering av resultater fra eksperimenter og endring av eksperimentoppsett uten å informere berørte kunder.

– IFE har tatt en unødvendig risiko for å tjene penger, og dermed satt atomsikkerheten i fare. Det er svært alvorlig, sier han videre.

Det var en varslingssak ved IFE om uredeligheter begått i forbindelse med prosjekter utført i Haldenreaktoren i perioden 1997–2016 som var utgangspunktet for DSAs tilsyn. Disse prosjektene var knyttet til bilaterale kontrakter med store, internasjonale selskaper innenfor nukleær industri i USA, Canada, Frankrike og Japan.

Det er gjennomgått åtte bilaterale prosjekter for sju forskjellige kunder i Japan, Canada, USA og Frankrike. Det ble funnet misligheter i fem av prosjektene for fire forskjellige kunder. IFE har fått tilbakemelding fra tre av dem om at mislighetene så langt ikke har hatt sikkerhetsmessige konsekvenser, men har ennå ikke fått endelig tilbakemelding fra den fjerde kunden. 

– Samtidig har sikkerhetskulturen i IFE vært svak, og det har vært for dårlig styring og internkontroll. Det er bekymringsfullt at de som deltok i eller var kjent med disse handlingene i IFE, var villige til å ta en slik risiko, sier direktøren

Dersom disse forholdene ikke hadde blitt belyst i tilsynet, kunne de ha fått større konsekvenser, mener han.

På grunn av sakens alvor, anmelder DSA forholdet til Økokrim. IFE har også selv anmeldt forholdet til Økokrim.

– Det som er kommet fram, er helt uakseptabelt uansett hvilke motiver man har, og er ikke representativt for IFE som forskningsinstitutt, sier administrerende direktør Nils Morten Huseby ved IFE.

Han sier at IFE har gjort en rekke tiltak for å bedre sikkerhetskultur, kontrollrutiner og etikk gjennom flere år, og at dette ikke kunne skjedd i dag.

– Dette er en tung og alvorlig sak, men den viser at IFEs ansatte har tillit til at de kan varsle om vanskelige saker, og det er svært viktig.

– Det er svært alvorlig. Disse handlingene kunne ha medført betydelige sikkerhetskonsekvenser for nukleære anlegg og aktiviteter, sier Strand.

– Det var mange penger involvert i de bilaterale kontraktene, og økonomi har etter DSAs vurdering vært en sentral motivasjon for uredelighetene, sier Strand.

IFE iverksatte i 2019 gransking som DSA har ført tilsyn med, og DSA konkluderer med at granskingen har vært gjennomført på tilfredsstillende måte.

Flere nyheter: