Menu
Under Stortingets åpning på tirsdag vil en tronstol som tidligere har vært benyttet på Stortinget, bli tatt i bruk av dronning Sonja. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Dronningen får ny stol til åpningen av Stortinget

Når Stortinget åpner tirsdag, skal dronning Sonja få sitte på en nyrestaurert tronstol, som trolig ble brukt av kronprins Carl Johan i 1814.

Av NTB | 02.10.2023 14:02:32

Politikk: Tronstolene til kongen, dronningen og kronprinsen i Stortinget brukes bare én gang i året, når de kongelige sitter på dem under den høytidelige åpningen av Stortinget.

– I år vil en ny tronstol være på plass i salen. Den skal benyttes av dronningen når hun besøker Stortinget under den høytidelige åpningen eller ved andre formelle anledninger, sier stortingspresident Masud Gharahkhani i en epost til NTB.

Fram til nå har dronning Sonja sittet på dronningstolen etter dronning Maud. Maud var første dronning som fikk plass på podiet, ved siden av kongen, men da på en ombygget prinsestol.

– Til åpningen av Stortinget i 1906 ble den ene prinsestolen en dronningstol. Alle stolene fikk det norske riksvåpenet, og en av prinsestolene fikk en lukket dronningkrone, ifølge Stortinget.

– Stolen blir et symbol på at kongeparet utfører oppgaven i fellesskap, som et team. Vi har en fantastisk konge, og vi har jammen en fantastisk dronning også, sier Gharahkhani.

Den nye dronningstolen har blant annet armlener og løveføtter med et mer ruvende preg enn den forrige. Den var kongens tronstol fram til 1866. Da sto stortingsbygningen ferdig, og en ny tronstol, som kongen fortsatt bruker ved den høytidelige åpningen, ble anskaffet.

– For Stortinget er det en del av vårt samfunnsansvar å restaurere og ta vare på kulturminner fra Stortingets historie. Restaureringen av stolen er et verdifullt tilskudd her, sier Gharahkhani.

Stolene er trukket i mørk rød velur og belagt med tynne lag med ekte bladgull. Særlig gulldetaljene trenger ofte fornyelse, fordi forgyllingen lett blir slitt, tross lite bruk.

Dronningstolen vil i fremtiden stå til disposisjon monarkens gemal i Stortinget, uavhengig av kjønn.

Den nye stolen er i empirestil, nyrestaurert og fra tidlig 1800-tall. 10. november 1814 ble den trolig brukt i stortingssalen, som da lå i Christiania katedralskole, da kronprins Carl Johan holdt sin første trontale. Han ble senere kong Karl Johan. Den har altså en fortid som kongestol.

Den da avlagte tronstolen havnet på Christiania Theater og senere Nationaltheatret, der den ble brukt som rekvisitt. I 1912 ble den imidlertid overført til Folkemuseet. Våren 2023 inngikk Stortinget og Folkemuseet et samarbeid for å igjen ta i bruk stolen i forbindelse med kongelige besøk.

(©NTB)

Flere nyheter: