Menu
Mange migranter vil ikke gi opp drømmen om å ta seg fra Frankrike til Storbritannia, selv om rekordmange druknet på overfarten i fjor. Her en kurdisk kvinne som ble stanset av politiet i Nord-Frankrike i mai. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

Drømmen lever for Europas migranter – tross stadig strengere asylpolitikk

Europas asylpolitikk strammes inn, men uten at mennesker gir opp drømmen om et bedre liv. I Calais venter hundrevis på å få plass i en båt over Kanalen.

Av NTB | 06.02.2025 06:12:03

Politikk: Imens lever de under det Leger Uten Grenser (MSF) kaller umenneskelige og uverdige forhold.

Mohammed fra Syria forteller at han og datteren fikk influensa mens de sov utendørs før de fikk tilbud om å flytte inn på et hotellrom.

– Januar har vært spesielt kald, sier 44-åringen, som ber om å bli omtalt kun med fornavn.

Frankrike har en særskilt beredskapsplan for innkvartering av hjemløse migranter når været blir spesielt kaldt. Men til tross for kulde og minusgrader i desember, ble den ikke iverksatt, ifølge MSF-koordinator Feyrouz Lajili.

Titusener greide samtidig å ta seg over, selv om britiske myndigheter lenge har forsøkt å stanse trafikken og lovet å slå ned på menneskesmugling.

På den franske siden fortsetter menn, kvinner og barn å drømme om et liv i Storbritannia.

Flere hundre av dem bor i et nedlagt lager i utkanten av Calais, der de har slått opp små telt for å kunne ha litt privatliv.

Her har han bodd i seks måneder mens han har ventet på en mulighet til å komme seg til Storbritannia.

Kald og fuktig vind blåser gjennom sprekkene i bygningen, og utenfor har søppelet hopet seg opp. Like ved henger gjennomvåte klær på piggtrådgjerder.

– Noen mennesker har ikke noe teppe eller noe som holder dem varme, ikke en jakke engang, sier Ibrahim.

Lageret huser om lag 400 av de anslagsvis 750 menneskene som oppholder seg i og ved den franske havnebyen i påvente av å komme seg videre.

– Jeg pakker meg inn i flere tepper, tre eller fire, og så dekker jeg teltet mitt med plast, og så er det bra, sier 21-åringen fra Sudan.

Franske myndigheter tilbyr innkvartering med oppvarming, senger og soveposer for opptil 500 personer i andre lagerbygninger når været blir for kaldt, opplyser Agathe Cury, som jobber for lokale myndigheter.

Men tilbudet har kun vært åpent i 15 netter siden 1. desember.

Cury mener det ville vært «meningsløst» å investere mer for å ta vare på migranter i Calais ettersom det vil kunne lokke flere til kysten. Dermed vil flere komme i kontakt med smuglerne og ta den livsfarlige reisen over til Storbritannia.

MSF mener på sin side at det ikke gjøres nok for å beskytte de mange sårbare menneskene fra kulden. Derfor har organisasjonen leid ti hotellrom i Calais i den kaldeste perioden. Her bor det 29 mennesker, blant dem barnefamilier, gravide kvinner og mindreårige enslige asylsøkere. Rommene er tilgjengelige fram til slutten av mars.

– Jeg sov utendørs i fire dager. Det var veldig kaldt, og det var ikke rent der vi sov, sier hun. – Her er det mye renere, vi har alt, og det er ikke kaldt. Det er veldig bra.

Hun er overbevist om at en bedre framtid venter henne i Storbritannia.

– Vi må reise til London fordi vi trenger en utdanning. Jeg vil gå på skole, og jeg trenger et godt liv og trygghet, sier Najma.

En 27 år gammel mann fra Kuwait, som også bor på hotellet, forteller at kona hans nesten druknet da de forsøkte å ta seg til Storbritannia i en gummibåt for få dager siden. Men han er fast bestemt på å prøve igjen.

– Selv om noe skjer med meg, eller jeg dør, så er det bedre enn livet her, sier han.

I fjor omkom minst 76 mennesker idet de forsøkte å ta seg til Storbritannia. Det var ny rekord når det gjelder denne type drukninger.

– Noen ganger er det virkelig hardt, sier Ali Ibrahim, en 28-åring fra Sudan, som kun har på seg en tynn jakke og en lue for å beskytte seg mot vinterkulda

Hasan Abdullah sier at det i hvert fall er bedre å bo i lagerbygningen enn ute.

Migrantene kan også sove i asylmottak som er åpne året rundt, men de ligger lengre fra kysten, og mange sier de vil være i nærheten av båtene som kan ta dem til Storbritannia.

13 år gamle Najma fra Somalia er blant beboerne.

(©NTB)

Flere nyheter: