Dramatiske bilder viser ekstremværets ødeleggelser på Østlandet
Jordskred, storflom, hus som havner på elva og evakueringer midt på natten. Ekstremværet Hans har satt sitt preg på store deler av Sør-Norge.
Ulykker og naturkatastrofer: Hundrevis av mennesker er de siste dagene evakuert i Viken og Innlandet som følge av flom og jordskredfare.
I Nesbyen i Hallingdal ligger store deler av sentrum under vann. På Ål litt over en halvtime unna har to hus blitt revet i filler av et stort jordskred, det samme har også bebyggelse i Valdres. Flere steder pågår det storstilt evakuering, blant annet med helikopter.
Vann har også trengt inn i kraftverket på Braskereidfoss i Våler i Solør, og Forsvaret vurderer å sprenge flomsluser som ikke åpner seg.
Statens vegvesen har foreløpig stengt alle hovedferdselsårer mellom Oslo og Trondheim og oppfordret folk til å bli hjemme – enkelte har mistet internett og mobildekningen, eller blitt bedt om å koke drikkevannet hjemme.
Beskjeden fra NVE er dyster: flommen vil trolig fortsette å øke i de store elvene i Sør-Norge.
– Vi har aldri sett så høyt flomnivå i flere av elvene. Prognosene tyder på at flommen vil fortsette å øke i de store elvene, spesielt i Drammensvassdraget og nedre deler av Glomma, sier flomvakt Erik Holmqvist i NVE.
Rødt farenivå er det høyeste farenivået og betyr at det er en ekstrem situasjon. Onsdag ettermiddag besøkte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) flomutsatte Leirsund togstasjon i Lillestrøm.
– Når regnet slutter, så begynner en annen utfordring. Da skal vannet videre og ut, sier han.
Regjeringen har satt inn ekstra helikopterressurser til å bistå i evakueringen i områdene som er berørt av ekstremværet.
I Hønefoss foregår det for tiden intenst arbeid for å bygge flomvern langs Storelva. Ifølge NVE er det 50-årsflom i store deler av Drammensvassdraget – det er ventet at Hønefoss og Drammen vil bli hardt rammet av vannskader.
NVE spår at konsekvensene blir store. Til tross for at regnværet er i ferd med å roe seg, opprettholder de rødt farevarsel for flom- og jordskred i store deler av Viken og Innlandet.
(©NTB)